IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В прокуратурата е подаден сигнал за нарушения във ВиК-Добрич

Според предварителен одит задълженията на водния оператор са достигнали 28,7 млн. лева

12:20 | 29.08.13 г.
В прокуратурата е подаден сигнал за нарушения във ВиК-Добрич

Сигнал за нарушения във ВиК-Добрич е подала в прокуратурата министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, съобщи БТА.

„При преглед на документите се установи лошо финансово, икономическо и производствено-техническо състояние на дружеството“, поясни Терзиева в Добрич пред журналисти. По думите й при предишния управител отчетените загуби са некоректно отразени.

Според предварителен междинен одит задълженията на оператора са достигнали 28,7 млн. лв.

"Към 30 юни дружеството отчита 84 на сто загуба на вода, което е значително над средното
равнище за страната от 56%. Не са предприемани никакви енергоефективни мерки за намаляване разходите за еленергия, които средно на месец достигат 834 000 лева", добави министърът.

В последните седмици от електроразпределителното дружество Енерго-Про многократно към медиите постъпва информация за нарастващите дългове за ток на ВиК-Добрич.

Терзиева посочи, че новоназначеният управител на водния оператор, който през септември трябва да представи оздравителна програма, е успял в кратък срок да разплати 1,03 млн. лв. към Енерго-Про.

За неизплатената част от дълга към ЕРП-то е подписан протокол за покриване на задълженията до януари догодина. Няма да бъде спиран токът в обекти на ВиК и прекъснатото електрозахранване в административната сграда на оператора ще бъде възстановено, информира министърът.

Тя иска проверки на дружеството и от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Главната инспекция по труда. През септември водният оператор ще бъде проверен от Главния инспекторат на Министерския съвет.

Междувременно от Енерго-Про съобщиха, че и  ВиК-Шумен е с големи задължения за ток, които са достигнали около 1,5 млн. лв. Тази сума включва както просрочени задължения над 1 млн. лв., така и текущи разходи за потреблението на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още