IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В IT сектора, киберсигурността и интернет търговията се наемат много служители

През лятото пазарът на труда ще бъде по-спокоен, отколкото беше през 2020 г., смята Мария Стоева, мениджър в „ManpowerGroup България“

18:12 | 20.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодателите са отворени към гъвкави форми на заетост като почасова работа, наемане на външен персонал и аутсорсване на определени услуги. Това заяви Мария Стоева, мениджър „Продажби и бизнес развитие“ в „ManpowerGroup България“, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя допълни, че в момента не се наблюдава намалено предлагане и търсене на работа.

„Стандартно януари месец е не толкова активен за икономиката, но през декември наблюдавахме сериозен ръст на заетостта в различни индустрии, като бизнеса с бързооборотни стоки и търговията“, посочи Стоева.

На фона на секторите, които са засегнати най-много от пандемията – хотелиерството, туризмът и транспортните услуги, други сфери продължават да се развиват и да наемат нов персонал, стана ясно от разговора. 

„Сферите на информационните технологии, киберсигурността и интернет търговията продължават да наемат изключително много хора. Това, че има по-малко обяви за работа, не означава, че предлагането е по-малко. Голяма част от компаниите се научиха да използват своите вътрешни бази данни и компании за подбор на персонал“, отчита Стоева.

По думите й в определени индустрии пандемията е наложила замразяване на заплатите, докато при информационните технологии темповете на растеж не са се забавили, а напротив – заплащането продължава да се увеличава.

"През настоящата година очакванията са най-търсените професии да продължат да бъдат в сферата на онлайн търговията, киберсигурността, информационните технологии и здравното обслужване".

„Разчитаме, че ще има раздвижване, особено след като започна и процесът по ваксинация. Очакванията са ни, че около лятото пазарът на труда ще бъде по-спокоен, отколкото беше през 2020 г.“, казва Стоева.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още