IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряване на съдебната реформа поиска американският бизнес у нас

Реформата е важна на първо място за българските граждани и след това и за чуждестранните инвеститори, каза Томислав Дончев

14:19 | 25.03.16 г. 1
<p>
	Томислав Дончев <em>Снимка: БТА</em></p>

Томислав Дончев Снимка: БТА

Представители на българското правителство и на Американската търговска камара се обединиха около необходимостта от довършване на реформата в съдебната система по време на годишната си среща, съобщи БТА.

Представителят на Американската търговска камара Алекс Нестор отчете добрия диалог между камарата и правителството през миналата година, но отбеляза, че въпреки усилията на институциите, наличието на добри макроикономически характеристики, корпоративен данък от 10 на сто и конкурентно възнаграждение на труда, чуждестранните инвеститори нямат доверие в България заради неспазването на върховенството на закона.

На едно и също мнение сме за завършване на реформата в правосъдието, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

„Нужно е да се променят повече нормативни актове, повече време и усилия, фокусът би трябвало да е върху последователните усилия, реформата е важна на първо място за българските граждани и след това и за чуждестранните инвеститори”, отбеляза той.

По думите му, за да видим повече чуждестранни инвестции за устойчиво развитие на икономиката, трябва да се справим с този проблем и съдебната система трябва да бъде реформирана. Дончев отправи апел към правителството съдебната реформа да бъде доведена докрай, „за да се сложи край на олигархичния модел за правене на бизнес и България и икономиката на страната да бъде наистина свободна”. 

„Добрата новина е, че Народното събрание прие законопроекта на правителството за съдебната власт”, каза на свой ред министърът на правосъдието Екатерина Захариева.- Промените в търговския закон са на етап на обществено обсъждане, там са производството за оздравяване на фирмите и на процедурите за несъстоятелност, каза тя. За нея най-важното обаче е „да направим така, че качествените магистрати да остават в съдебната система и да имат възможност за растеж”.

„Ще стимулираме развитието на конкурентоспособни компании с висок експортен потенциал”, каза още вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му по-значим ръст на икономиката може да се постигне само, когато се произвеждат стоки и услуги с по-висока добавена стойност и затова важен е акцентът върху високите технологии.

Държавата осигурява достатъчно възможности като вид и обем за финансиране, в това отношение сме си свършили работата, към момента имаме наличност на различни възможности за финансиране - инвестиционно, банково, грантово, финансови инструменти, посочи вицепремиерът. Той заяви, че през тази и следващите години на пазара ще има нови над 1 млрд. евро под формата на финансови инструменти, рециклирани средства от минал период на програмите Jessica и Jeremie, банки, планът "Юнкер".

Само ръстът на икономиката може да генерира повече публични разходи и по-добри доходи и печалби, каза още вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му българската икономика е показала, че може да порасне и в трудни времена. „Важното е, че ръстът на икономиката е по-качествен - 7,2 на сто е ръстът в производство на промишлените стоки. Ние сме от първите седем държави в ЕС с такъв значим растеж”, посочи вицепремиерът.

Нивата на предприемаческата активност обаче са ниски - само 5,3 на сто от хората са готови да развиват собствен бизнес и това е основен проблем, подчерта той. Трябва да върнем ценността да бъдеш предприемач, уточни Дончев. Нашата визия за икономическите приоритети за следващите години е развитие на конкурентните фирми, работещи с висока добавена стойност и експортен потенциал, каза още вицепремиерът.

Предприемачи препоръчаха на правителството вместо да търси чужди инвеститори, да върне младите хора в България. „Младите българи, живеещи и работещи в чужбина, не искат само по-добри доходи, те искат по-добра околна среда и пътища, както и по-добра работа на администрацията и на съда. Те не искат едно нещо, те искат всичко”, каза в отговор вицепремиерът Томислав Дончев.

Бавната администрация наистина е основен проблем за работата на бизнеса, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, запитан докога бюрокрацията ще пречи на деловите среди. С проблема се борим бавно - крачка по крачка, но имаме мерки за намаляване на административната тежест, добави той.

Банкерът Левон Хампарцумян попита министрите участници в срещата, дали ще има електронни чипове в личните карти. По думите му, ако те не се въведат в документа за самоличност, това ще е ретроградно решение. „Няма окончателно решение за въвеждането на електронен чип в личните карти, дебатите продължават. Ако решим проблема с чипа в личните карти, това не означава, че сме решили въпроса с чипа в главите на хората”, заяви в отговор Дончев.

През следващите месеци започват процедурите за електронното здравеопазване, пътната карта вече одобрена, допълни министърът на здравеопазването Петър Москов. До края на тази година всичко, записано в пътната карта за електронно здравеопазване, ще бъде изпълнено, каза Петър Москов. Проблемите от здравеопазването са ключови в решаването на основния въпрос - демографската криза, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Какво му бъркат чиповете в *** на хампръцоням?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още