IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата коалиция още не е обсъждала имена на министри

Очакванията на всички са, че на 4 май новото правителство ще положи клетва

18:06 | 25.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Управляващата коалиция още не е обсъждала бъдещите министри в новото правителство. Това най-вероятно ще стане на 3 май, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Днес партията проведе консултации с президента Румен Радев.

Очакванията на всички са, че на 4 май новото правителство ще положи клетва, като още се работи по програмата на бъдещата власт.

"Темата министри не е отваряна, нито едно физическо лице не е обсъждано и то по мое лично настояване и се радвам, че патриотите го приеха, министрите най-лесно се слагат, защото най-лесно се махат", коментира Борисов след консултациите при държавния глава.

Той е убеден, че следващият кабинет го чака огромна работа и това не било "нито за удоволствие, нито за хвалба и радост".

"По волята на народа, както ни е разпределил в парламента, сме длъжни да направим правителство, защото всякакви други формули дори и математически не излизат и имайки опит от предишни години се опитваме да изчистим всеки детайл в коалиционното споразумение, за да е стабилно в рамките на 4 години правителството", коментира Борисов.

Той обаче никак не хареса поведението на БСП и обвини червените, че не са градивната опозиция, за която се представят като една от причините за упреците му е отказът на соцлидерката Корнелия Нинова да остави в редовния кабинет служебното вице Деница Златева.

Борисов се оплака, че чул от социалистите, че щели да помагат на кабинета по важни теми, но явно не го правели.



"Пореден популимъм и хвърляне на прах в очите, защото председателството на ЕС е една от най -важните теми, които предстоят и заради това предложихме да се обединим .... е каква конструктивна опозиция? Още не е заглъхнало ехото от победата ни на изборите и започва да се говори кога и как щяло да има нови, що за конструктивност е това?", посочи Борисов.

"Имаме вече ядрени реактори за милиарди и тези, които ги довлекоха, и тези които щяха да правят седми реактор на "Белене", и фирмите, които щяха да работят, сега са в несъстоятелност и може би още 5 млрд. долара щяхме да даваме, ако не бяхме взели решение тогава", продължи с упреците към БСП бъдещият премиер.

Според него е напълно безотговорно поведението на социалистите, които, въпреки че са загубили изборите, говорят как щели да вдига доходи и пенсии и да купуват техника.

В същото време той благодари на Радев, който пък стана президент с номинацията на левицата, че е проявил разбиране, защото "явно за няколко месеца е разбрал колко е тежък кръстът на управляващите".

Според Борисов "в президентството има здравомислещи хора и с общи усилия може тези забатачени, тежки неща през годините" да се оправят.

„Надявам се, че ще реализирате доверието, което получихте от българските избиратели, в отговорно управление“, коментира Радев след консултациите, съобщават от пресцентъра на Президентството.

Румен Радев и Бойко Борисов са категорични, че има теми, по които постигането на съгласие е задължително и ще защити в най-голяма степен българския интерес.

Българското председателство на Съвета на ЕС, въпроси на националната сигурност и интересите на страната са сред целите, чието реализиране зависи от постигането на консенсус.  

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още