IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължават срока за кандидатстване за средства за модернизиране на Covid отделенията

Дейностите включват укрепване капацитета на болничната мрежа, чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение

16:28 | 23.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

С три месеца се удължава срокът, в който Министерството на здравеопазването и лечебните заведения в страната могат да кандидатстват по процедурата „Мерки за справяне с пандемията” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. 

Със Заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Валентина Върбева крайният срок за подаване на проектите се променя от 29 юли на 29 октомври 2021 г.

Бенефициент по мярката за преодоляване на последствията от COVID-19 е Министерството на здравеопазването, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство с общини и/или с общински лечебни заведения, а бюджетът е в размер на почти 129,3 млн. лв.

Дейностите са насочени към укрепване капацитета на болничната мрежа, чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болниците.

Допустими са и мерки за осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, както и повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19.

Ще се финансират и мерки за внедряване на телемедицина с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи.

Целта на мярката е да се подкрепи здравната система в условията на сериозно изпитание и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации, чрез осигуряване на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още