IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсим китайски инвеститори за големите инфраструктурни обекти

Трябва да се възползваме от своите преимущества и да изнасяме розово масло, вино и храни в Китай, съветва Агенцията за малки и средни предприятия

09:24 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търсим китайски инвеститори за големите инфраструктурни обекти

Има място и за бъпгарски проекти в най-новата индустриална зона край китайския град Чунцин, където се намират стотици заводи на световни марки. В това са убедени домакините на българската делеция, водена от председателя на парламента Михаил Миков, съобщава БНР.

Що се отнася до България, очакванията на правителството са да бъдат привлечени инвеститори в инфраструктурата. 

"Построяването на тунела „Петрохан“, магистрала „Черно море“, жп линията от Варна до София. Евентуално това би заинтригувало китайските партньори. Интересуваме се изключително много и от доставката на вагони за БДЖ", коментира транспортният министър Данаил Папазов, който също е част от делегацията в Китай.

Припомняме, че по време на среща между Пламен Орешарски и китайския му колега Ли Къцян беше лансирана идеята китайци да строят тунела под Шипка

Българските компании също имат смели очаквания да бъдат намерени нови партньори и да изнасят стоките си на китайския пазар. Китай е огромен и бързо развиващ се пазар, от който страната ни трябва да се възползва, коментира директорът на Агенцията за малки и средни предприятия Евгениx Иванов. Той допълва, че българският бизнес трябва да се възползва от това.

Сред преимуществата на страната ни са българското розово масло, виното и храните, смята още той. Можем и са предложим туристически маршрути, строителство, фармация и застраховане.

След Чунцин делегацията, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков, ще посети Пекин, където бизнесмените ще имат възможност да представят своите продукти пред потенциални партньори. Българо-китайския бизнес форум в китайската столица ще бъде открит на 16 декември.

Представители на 23 български компании от лозаро-винарския сектор, енергетиката, хранителната промишленост, земеделието, строителството, машиностроенето, финансовите услуги и туризма са част от делегацията, пише пресцентъра на Народното събрание. 

В рамките на посещението ще бъде подписан Протокол относно фитосанитарните изисквания за износа на царевица от България за Китай между Главната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китай и Министерството на земеделието и храните на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още