IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на земеделска земя в Добричкия регион е 2 пъти по-голямо от предлагането

Сега средната цена в региона на хубавите парцели е около 2500 лева, посочват брокери

09:06 | 17.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търсенето на земеделска земя в Добричкия регион е поне два пъти по-голямо от предлагането при намаляващия оборот на чернозема, съобщиха на БТА от Регионалното сдружение за недвижими имоти в очакване на пролетната кампания.

Добрите ренти, които получават собствениците на земя за отминалата стопанска година - по около 100 лева за декар, и тази зима затвориха пазара. Все по-малко граждани продават земя, а, когато им се налага - да покрият банков заем, да решат здравословен проблем или да изплатят жилище - го правят със съжаление, коментира председателят на сдружението Павлина Тодорова. По думите й мнозина предпочитат получените средства от рентата да инвестират отново в земя, тъй като тя не се облага с данъци, а новозакупено жилище трябва да се поддържа.

Земята в Добруджа "оредя", много рядко излизат парцели по 300 декара, но все още се намират по 50-100 декара. Ако през 2010-2011 година декар чернозем премина границата от 1000 лева, сега средната цена в региона на хубавите парцели е около 2500 лева, посочват брокери. Според тях най-скъпо вървят нивите край Балчик, където собственик на земя в една от най-големите земеделски кооперации в региона, ако предлага и дяловия си капитал, може да вземе по 2800-3000 лева за декар.

Пазарът на земя не е в обема отпреди десетина години. Все по-малко е движението в собствеността на земеделската кооперация, ако преди сме регистрирали по стотина промени за година, сега са в пъти по-малко, казва председателят на кооперативното стопанство Младен Мартинов.Той обяснява интересът на купувачите не толкова с добрите ренти, които дават повечето земеделски производители в региона, колкото със сигурността и доверието в кооперацията.

Свитият пазар вдигна цената и на най-евтината земя край Крушари и Тервел, където доскоро се продаваше под 2000 лева за декар. Черноземът е скъп и в селата Овчарово, Методиево, Владимирово, Божурово, изреждат брокери от браншовата организация.

На една оферта "предлагане" се падат поне две "търсене", казва Божанка Костова от агенция за недвижими имоти в Генералтошевския край, където нивите са сред най-плодородните. По думите й кандидат-купувачите преимуществено търсят земя, за която не е сключен договор с арендатор, или, ако все пак има - да е за кратък срок. И край Генерал Тошево декарът върви по 2000-2500 лева.

Напролет цената на земята няма да падне, смята Костова. По думите й с началото на пролетната кампания, когато се очаква пазарът да се раздвижи, цената на чернозема може би ще продължи да расте. Брокери допускат, че поскъпване ще има с присъединяването на България към еврозоната. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още