IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на горива продължават да се оплакват от новостите в Наредба Н-18

Информацията за доставната цена на горивата в касовите бележки на бензиностанциите нарушава законите и пречи на конкуренцията, твърдят от БПГА

12:29 | 04.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изискването в Наредба Н-18 на Министерство на финансите в касовите бележки на бензиностанциите да пише доставната цена на горивата нарушава законите и пречи на конкуренцията в бранша. Това каза пред журналисти  Светослав Бенчев, юрист в Българската петролна и газова асоциация (БПГА), цитиран от БТА.

Investor.bg припомня, че за проблема с новите касови бележки се говори още от пролетта, като бизнесът вече получи отсрочка - вместо от 1 октомври, както е сега, търговците трябваше да издават касови бележки с новата компонента от 1 април. Идеята за новата компонента във фискалния бон бе на финансовия министър Владислав Горанов, а основата цел е да се изсветли браншът и потребителите да бъдат наясно за какво плащат. 

Разликата между цената на колонката и тази на едро, не е печалбата на фирмата, защото не се отчитат разходите за дейност, посочи Светослав Бенчев. Асоциацията е изпратила жалба до ЕК за нарушаване на договора за функциониране на Европейския съюз с този казус, припомни Бенчев.

Правилата в наредбата ще създават условия за нелоялна конкуренция и предпоставки за координирани практики от участниците на пазара на горива, каза още той.

"Държавата повишава нивото на прозрачност, над допустимото в ЕС, така всеки ще види на каква цена се купува горивото и информацията може да бъде използвана от конкурентни търговци. През 2012 година Комисията за защита на конкуренцията забрани на търговците на горива да обявяват цените си в интернет, а сега ние искаме тези цени в касовата бележка", посочи Бенчев.

По думите му вносители на горива вече са готови да се откажат да продават в България, защото техни конкуренти разкриват търговската им практика. "Ако правителството не премахне информацията за доставната цена на горивата от касовите бележки, това ще стане след намеса на Европейската комисия", посочи експертът.

"Въвеждането на видеокамери и измервателните уреди в данъчните складове е много добра идея, защото там сега се работи само по документи", каза още Бенчев. Проблемът обаче е в детайлите, защото се поставят тежки условия за съхраняване на информацията, добави той. БПГА предлага информацията, която данъчните складове предоставят, да се интегрира с данните от тол системата. Камерите и кантарите по пътищата могат да дадат ясна и точна информация за движението на акцизните стоки, каквито са и горивата, твърдят от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още