IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци: Правим крачка назад към централизирана икономика

От Сдружението за модерна търговия поискаха президентът Румен Радев да наложи вето върху текста, приет вчера

16:28 | 21.03.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Налагането на ценови ограничения върху стоки и услуги представлява връщане от пазарна към централизирана икономика и е погрешен инструмент за ограничаване на цените. На това мнение са членовете на Сдружение за модерна търговия.

В становище от организацията посочват, че ограничението ще доведе не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни.

От Сдружението за модерна търговия поискаха президентът Румен Радев да наложи вето върху текста, приет вчера в рамките на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Членовете на Сдружението за модерна търговия имат принос за ниските цени в България и дори в условията на извънредно положение успяват да ги поддържат, въпреки натиска от все повече производители, се казва още в текста.

Според търговците единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. Те призоваха властите да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Ако все пак законът влезе в сила, от сдружението апелират към Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове.

Главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов също разкритикува решението на парламента от петък. По думите му при фиксираните цени се наказват и търговци, и доставчици на услуги, които понижават цените.

„С други думи, народните представители забраняват на пазарните механизми да действат и когато това води до по-ниски цени, което без никакво съмнение ще облекчи домакинските бюджети на пострадалите от последиците от кризата“, посочва той на страницата си в Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 4 години
Всичко във веригите е с 50 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Няма нищо по-постоянно от временната мярка, такива са моите наблюдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
хехе ... 20% ... че то само държавата изземва директно 40% от тези 20% надценка . и косвенно още поне 10-20% . че колко трябва да продаваш за да изкараш режийните ?! колко са артикулите дето можеш да продаваш с надценка 20% в един супермаркет ?! е сега се замислям и не мога да се сетя , освен цигарите , всичко друго е с поне 40% отгоре , има неща дето са на 100-150% надценка , иначе няма смисъл да стоят по рафтовете и витрините ...ей , вдянков на времето хубаво ги започна наред агенции и министерства и служби , кой има квалификации , кой колко работи ... ама го махнаха човекът ... постна била пицата . оня ден в парламента маски си раздават , циркаджии , що не ги дарихте на персонала на някой старчески дом ... по нап , полиция , прокуратура и минстерства поръчките на офис столовете вече вървят за газови амортисьори за +120кг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Оооо с тези временни работи много добре се знаеме ..... накрая става диктарура ...... Ако питаш каскета той е готов още сега ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Значи когато Артекс строи на цена 400 евро, а продава на 2000 спекула няма и това значи, че се се оправихме и прехода свърши, а когато един квартален бакалин купува за 40 стотинки и продава за 2 лева това е спекула и трябва да се глоби и вкара в затвора... С този закон всички строители трябва моментално да влязат в затвора и да бъдат глобени или да смъкнат цените със 70%.... Разбира се аз не се съмнявам, че двойния аршин на властта няма да пипне най-големите спекуланти строителите и инвеститорите в имоти... Та нали те продават на власста евтино, а на народа скъпо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Този закон има за цел да прекрати спекулата и е добър. Такъв се прилага и в други държави.Временен е и след края на извънредното положение, приключва.Освен това, прекратява възможно напрежение и изнервяне сред потребителите.Аз съм за.Маржа да е такъв, както от преди месец.Никой няма да навреди на ритейла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
shinawatra
преди 4 години
Това не са търговци, а СПЕКУЛАНТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Shadow1
преди 4 години
Никой вирус не може да съсипе България толкова колкото нейните закони ще го направят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanrog
преди 4 години
Предполагам е грешка на автора, същото становище бях срещнал и в капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Спомням си миналия път, когато имаше контрол на цените. Стоките изведнъж изчезнаха от магазините. Километрични опашки пред супермаркетите. Човек трябваше да си вземе отпуск и да чака с часове за да си купи мляко, сирене или месо. Пенсионерите преграждаха пътя на майките с колички за да не ги предреждат, защото те имаха предимство. После въведоха купоните. Поне опашки вече нямаше, но на човек се падаше минимално количество стока. Накрая трябваше да освободят цените и за ден те скочиха повече от двойно. От тогава беше знаменитият цитат на Димитър Попов: За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви. Но цените не паднаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още