IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори очакват спад в записванията на чужденци за лятото у нас

Спрените продажби на България като туристическа дестинация през ноември и декември може да предизвикат дисбаланс при летния сезон

11:25 | 07.01.14 г.
Туроператори очакват спад в записванията на чужденци за лятото у нас

Възобновената дискусия около смекчаването на забраната за пушене в края на миналата година нанесе сериозна имиджовата щета за туризма в България, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от БТА.

Той посочи, че дебатите около въвеждането на тютюнопушенето в ресторантите и негативната кампания в западните медии във връзка с отварянето на трудовия пазар са довели до спиране на продажбите на България като туристическа дестинация през ноември и декември, което ще предизвика дисбаланс по отношение на летните туристически продажби и намаляване на цените.

Експертът обясни, че в момента се правят записвания с намаления до 25 процента, като всички отстъпки за лятото изтичат в края на март. Неговата прогноза е, че още в началото на март ще трябва да се реагира бързо в случай, че има намаляване на записванията от Западна Европа и от страни извън европейските пазари, за да се стимулират летните почивки.

„Сега много добре вървят записванията от Германия. Но трябва да се отчете, че там и във Великобритания в момента се води изключително негативна кампания срещу България“, добави експертът. По думите му негативните публикации "удрят" доброто име на страната ни и като туристическа дестинация.

България трябва да предприеме сериозни мерки и да започне превантивно активна реклама на туризма, смята Драганов.

„Очаква ни доста труден летен туристически сезон", коментира Драганов и пред БНР. Според него това може да се компенсира в известна степен, тъй като очакваме на предстоящите международни туристически борси да стане ясно до каква степен имаме спад в записванията и до каква степен трябва да предприемем мерки. По отношение на рекламната кампания той допълва, че с нея вече сме доста закъснели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още