IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш предлага план за спасяване на сезона

Срещу 250 млн. лева инвестиции във ваучери браншът ще върне в държавния бюджет 1,2 млрд. лв., заяви Полина Карастоянова

18:36 | 26.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Туристическият бранш ще предложи на правителството план за спасяване на летния сезон. От Националния борд по туризма са изчислили, че ако се направят 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, от бранша ще върнат в държавния бюджет 1,2 млрд. лева.

„Най-добрият план, който се комуникира по темата, е социално-икономическият, който Националният борд по туризъм предлага на правителството. Най-справедливият инструмент, който може да се използва, това е ваучерът. Имаме готов план, с който да стимулираме туроператорите, хотелиерите, българските граждани, защото най-централният фокус това лято – от 1 юли до 30 септември, трябва да бъде българският гражданин и българският туризъм”, обясни Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм по Нова телевизия.

„Готови сме да предложим на правителството план, в който срещу 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, ние ще върнем обратно в държавния бюджет 1,2 милиарда лева. Пряко в хазната ще се върнат 500 млн. лева, което е 100% положителен фискален резултат”, каза Карастоянова. 

Тя увери, че предложенията ще бъдат още в понеделник на бюрата на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

От Националния борд по туризъм вече имаха среща с Националния оперативен щаб.

„За нас беше важно да поставим два въпроса за обсъждане. Първо, да определим времеви план на постепенното отваряне на сезона. Да започнем да нормализираме нашия живот успоредно с овладяването на кризата от COVID-19. Нашият план е с два варианта – единият е от 15 юни, вторият е от 1 юли. Считаме, че с втория план ще бъде естествено и възможно”, каза Карастоянова.

Вторият важен въпрос, обсъден с Оперативния щаб, е бил необходимостта да се изработи единен протокол от санитарно хигиенни правила, на които да отговарят хотелите.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Gio-travel
преди 3 години
Силно ме съмнява да сработи този план...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
"Готови сме да предложим на правителството план, в който срещу 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, ние ще върнем обратно в държавния бюджет 1,2 милиарда лева."А дали ще се "вържат" на този план,след като първо трябва да дадат,а след това да получат.....Вие не можете да се справите с една система 60/40,а чакате да получите пари даром само с някакви обещания от ваша страна.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още