IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристически превозвачи отново излизат на протест

Предстои най-трудният туристически сезон, смятат експрети от бранша

09:45 | 15.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Туристически автобуси с екскурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна тръгват днес на протест към столицата. Така заетите в туризма ще алармират правителството, че търпението им е изчерпано, а доверието изгубено след месеците на финансова агония заради рестрикциите по време на извънредното положение.

Причината за недоволството и по време на първия протест беше, че браншът, който е силно засегнат от кризата с коронавируса, не може да се възползва от мерките, обявени от правителството в помощ на бизнеса.

„Преди 10 дни протестирахме, но държавата не чу нашите искания“, заяви представителят на превозваческа фирма и туроператор Димитър Иванов по bTV. 

„Ние искахме нисколихвени кредити с лихва 1-2% и гратисен период от 1-2 години, а ни се предлагат кредити с 6% лихва“, каза Иванов. Той трябва да изплаща лизинга на своя автобус, който е около 6000 на месец, дори по време на отсрочките от страна на банките е плащал лихвите. Нашият бранш беше най-лошо засегнат от кризата с коронавирус, не работихме последните три месеца, нямаме приходи и нямам как да обслужваме кредите си, разказа превозвачът.

По думите му ако другите превозвачи, които превозват хора по определени маршрути, вече започват да се възстановяват от кризата, то това не важи за превозвачите, които са в сектора на туризма.

„Ще трябва да минат поне 3-4 месеца, докато има раздвижване в сектора“, обясни Иванов.

„Ние се отделихме в сдружение „Случаен превоз“, защото в организацията с останалите превозвачи интересите ни се размиваха“, разкри Иванов. В 8:00 ч. превозвачи от Северозападна България ще се съберат на автогарата във Враца, откъдето ще тръгнат към столицата на протестно шествие.

Туристическият бранш по родното Черноморие е изправен пред колапс. По това време на годината сезонът е в разгара с, но заради пандемията от коронавируса туристи почти няма.

„За юли и август резервациите не са отменени, но туристите изчакват последния момент, докато траят сроковете за анулация", коментира по БНТ Диляна Цонева, която е представител на туристическия бранш.

По думите й по-голямата част от хотелите изчакват, местят дати за откривания, държат персонала, отново на изчакване. „Всички са в безизходица и се чудат ще има ли сезон и как той ще протече", посочи тя.

Цонева коментира, че браншът залага предимно на български туристи, които не е ясно дали ще имат възможности, за да си позволят почивка.

Надеждите са им през юли и август да има туристи, но искат спешни мерки и помощ от държавата.

По мнението на Константин Занков от Института за оценки и анализи в туризма това ще бъде най-трудният туристически сезон. Тежките икономически последствия се виждат лесно, туризмът беше първоначално засегнат от кризата с коронавируса, а най-бавно ще се възстанови, каза той пред БНТ.

Според Занков никой в сектора не говори за печалба, въпросът е да се покрият разходите.

„Очакват се съществени спадове на туристите от Германия и Русия. Важно е да се промотираме като сигурна дестинация, заедно с няколко други държави можем да се брандираме като такава“, каза още Занков.

Националният протест на фирми от сектор „Туризъм"  - превозвачи, екскурзоводи, хотелиери и туроператори,е  пред Министерски под наслов „SOS туризъм“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
needle
преди 3 години
След като някои браншове като ресторантьорството получиха различни по вид помощи, в т.ч. намаляване на ДДС, сега ще има искания и от доста други отрасли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още