IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Труден и бавен рестарт на туризма след пандемията очаква Ангелкова

Първите чужди туристи пристигат у нас на 25 юни, каза министърът на туризма

11:55 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Loulou D&#39;Aki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg

Изключително труден ще бъде рестартът на туризма след пандемията, а възстановяването на сектора ще бъде бавно. Това каза по БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й важно е в тази тежка ситуация както за сектор "Туризъм", така и за сектор "Транспорт", да се търси чрез диалог най-доброто решение.

Вече 553 са проектните предложения, които са одобрени за сектор "Туризъм" по линия на схемата за микро и малки предприятия. Предстои и нова мярка, свързана с финансиране на средните предприятия с грантови схеми от 30 000 лв. до 100 000 лв., където туризмът отново ще може да се ползва с приоритет.

Нашето предложение е да започне да действа преобразуване на мярката 60/40 в 80/20 (за сектор "Транспорт", бел. ред), и това да стане още следващия месец. Друга мярка е отпускането на 50 млн. лв за наемането на безработни лица, регистрирани в Бюрата по труда. Всеки един работодател ще може да направи своя избор с помощта на държавата, обясни министър Ангелкова. 

Много важни са и мерките за гарантиране на ликвидност, допълни тя, като уточни, че България е сочена за пример по отношение на предприетите мерки. Отделно от това, ние бяхме едни от първите одобрени като безопасна дестинация за пътуване, подчерта Ангелкова.

Акцентът и тази година е върху българите като водещ пазар за родния туризъм, посочи Николина Ангелкова. В тази посока е кампанията "Преоткрий България". Отделно, другата седмица стартираме кампания, която таргетира всички останали държави.

Общата сума на обществената поръчка е около 6-7 милиона лева за реклама по всички таргетирани пазари за една година.

Чартърните полети не са отменени, а са пренасочени за юли, август, септември и октомври. Знаехме, че до 15 юни няма как да има такива полети. Границите се отвориха вчера. На 25 юни стартират първите полети от Нидерландия, Германия, Полша.

Министърът на туризма напомни и санкциите за това лято за нарушения по плажовете - 50 000 лв. е глобата за нарушаване на разпоредбите за цените на плажните съоръжения, а 100 000 лв. е за повторно нарушение. Ангелкова предупреди концесионерите по отношение на цените на плажните принадлежности - "да не си играем на котка и мишка през лятото". 

Ангелкова коментира и недоволството във връзка със строителството на плаж Алепу. По думите й хората са изключително чувствителни по темата. Според нея един от проблемите е, че през годините подробните устройствени планове са се изготвяли без никаква визия за бъдещето на туризма.

Прокуратурата изиска разрешението за строеж. Нека да изчакаме контрола и тогава да се вземе решение. За съжаление, това много вреди и на имиджа на страната ни, защото се отразява и в чужди медии“, коментира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още