IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тромавостта на европейските програми - проблем за аутсорсинг индустрията

Държавата работи за създаването на инфраструктура от гледна точка на LTE технологиите и преноса на големи обеми от данни, коментира Ивайло Калфин

18:53 | 25.04.16 г.
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Тромавостта и бавното изпълнение на европейските програми са проблем за аутсорсинг сектора, защото се изпуска моментът, в който фирмите се нуждаят от определени условия за работата си. “За нас това е равносилно на бездействие”, коментира Георги Георгиев, изпълнителен директор на Adecco България по време на Клуб Investor на тема “Инвестиции и устойчив растеж в аутсорсинг сектора”.

Държавните институции са тези, които трябва да създадат условия за добро опериране на компаниите в аутсорсинг сектора, заяви от своя страна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

“Надали ще видите представител на властта, който да не е ангажиран с аутсорсинга, защото става дума за компании, занимаващи се с високотехнологични дейности, които създават висока добавена стойност и такива, които имат свое място в икономиката”, коментира Калфин.

“Слушаме максимално бизнеса и синдикатите”, обясни заместник-министърът на икономиката Любен Петров. По думите му е трудно да се достигне до цялостна програма в законодателството, но е по-добре да се действа веднага, защото към страната има интерес от инвеститори, които знаят колко добри условия предлага България.

“Аутсорсингът има отчетливо място в българската икономика. От нас зависи да създаваме инфраструктурата, която да подпомага компаниите”, допълни Калфин. От гледна точка на инфраструктурата той визира развитието на LTE технологиите и стимулирането на инвестициите в по-новите възможности за пренос на големи обеми от данни - нещо изключително важно за бизнеса.

Може би най-голямата заслуга на всички правителства през последните 15-16 години е, че макроикономически средата в България беше стабилна. Това е фундаментален фактор за наличието на инвестиции във всеки сектор. Развитието на телекомуникациите е другият крайъгълен камък за индустрията. Бързината на интернета също, обобщи Стефан Бумов, председател на Борда на директорите на Българската аутсорсинг асоциация.

Той твърди, че има натиск от клиенти и потенциални инвеститори инфраструктурата да се развива и да се отворят повече работни места извън София. Същевременно България трябва да си създаде по-ясен профил от гледна точка на аутсорсинга в международен план. Бумов очаква през следващите години да има консолидация в ИТ сектора, за да се оформят по-големи играчи на пазара. 

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на XAPT Solutions, Colliers International, Adecco, Bulpros, Aon Bulgaria, SoftServe Bulgaria.

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Елана Финансов Холдинг, Българска аутсорсинг асоциация, SeeNews, Германо-Българска индустриално-търговска камара, БАИТ и Асоциация Телекомуникации.

Повече по темата вижте във видеото. 

Още виж

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още