IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите решения на КЕВР в полза на потребителите и бизнеса от 1 октомври*

Цената на природния газ намалява с над 14%, а на парното ще падне средно с 9%

13:08 | 30.09.15 г. 2
Трите решения на КЕВР в полза на потребителите и бизнеса от 1 октомври*

Цената на природния газ намалява с 14,26% на тримесечна база до 415,20 лева за 1000 куб. метра през четвъртото тримесечие. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Намалението влиза в сила от 1 октомври.

Иванов посочи, че регулаторът е взел три решения днес и ги определи като много добри за бизнеса и потребителите. Той посочи още, че с натрупванията от 1 януари досега цената на природния газ е намаляла с 31,16 на сто. Това означава, че с почти 1/3 са намалели разходите на бизнеса, използващ газ както като суровина, така и като енергоносител.

Освен за цената на природния газ, КЕВР е взела решение за намаляване на цената на електроенергията, произведена от високоефективен метод с около 15%. Това ще спести 40 млн. лева на Националната електрическа компания (НЕК) и така разходите за изкупуване на енергията от когенарациите ще бъдат намалени до 480 млн. лева през настоящия регулаторен период.

Цената на парното ще падне средно с 9%, което е по-малко от очакваното, защото регулаторът иска да остави буфер за зимния сезон.

Практиката показва, че в последните месеци на годината обикновено цената на природния газ расте, а и несигурността в регионите на добив на газ са накарали КЕВР да изчисли по-малко намаление на цената на топлинната енергия, обясни Иван Иванов. 

Спрямо миналия отоплителен сезон обаче парното ще поевтинее чувствително - с 16,35% в София, 16,8% във Велико Търново, малко над 15,3% във Враца и с 14,3% в Бургас. За топлофикацията Плевен намалението на цената ще бъде в рамките на почти 13%, във Варна - с 11%, а в Пловдив - с 8,9%. 

Спрямо предходното тримесечие единствено услугата на топлофикацията в Пловдив ще поскъпне, но в рамките на 0,7 на сто. Най-чувствително ще бъде намалението за потребителите на Топлофикация - София - в рамките на 4,3 на сто.  

Цените на топлофикациите на въглища няма да бъдат променени. 

* Статията е допълнена с информация за промяната в цените на отделните топлофикации в страната

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още