IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трета тарифа за тока засега е теоретично предложение, смята експерт

Цената на тока у нас не стимулира енергийната ефективност, заяви Славчо Нейков

10:46 | 05.03.15 г.
Трета тарифа за тока засега е теоретично предложение, смята експерт

Трета тарифа при отчитане на електричеството през денонощието – в пиковите часове между 7 и 9 часа и от 19 до 21 часа, предлагат група депутати между първо и второ четене на Закона за енергийната ефективност.

Това предложение, дори и да бъде прието от парламента, е само теоретично и няма да доведе до практическа промяна в отчитането на потребената енергия в близко бъдеще, категоричен беше обаче в студиото на БНТ енергийният експерт Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт.

Той уточни, че въвеждането на почасово тарифиране е част от изискванията на директивата на ЕС за енергийната ефективност, която България закъснява да транспонира. От друга страна обаче европейското законодателство много ясно посочва, че трябва да има съответствие между разходи и ползи, допълни още Нейков.

„Регулаторът има право да прецени дали тези стъпки трябва да бъдат извършени и какви ще са ползите от тях“, обясни експертът.

Припомняме, че за да бъде въведена трета тарифа, трябва да бъдат сменени и електромерите, които да позволят отчет по часове. Според оценката на Славчо Нейков само смяната на електромерите ще коства към 1 млрд. лева. Само цената на „умните“ електромери се движи между 100 и 150 евро, а са необходими и допълнителни разходи за софтуер, техническата подмяна на уредите и т.н., уточни още той.

Нейков напомни още, че през 2013 година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е направила анализ за ползите и разходите от въвеждането на т.нар. „умни измервателни мрежи“ и преценката тогава беше, че това действие не е необходимо. Нейков обаче посочи, че целта на тези мрежи дава възможности за по-голяма гъвкавост на пазара и в крайна сметка – подобряване на условията за крайния потребител.

Експертът беше категоричен още, че цената на електричеството у нас не съответства на разходите и не стимулира енергийната ефективност. „От тази гледна точка тя трябва да бъде повишена“, обясни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още