IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренд: Според 20% от българите страната загуби от членството в ЕС

Свободното пътуване, еврофондовете, възможностите за работа и образованието са основните позитиви

12:30 | 22.03.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Свободното пътуване и еврофондовете, възможностите за работа и за образование, достъпът до свободния пазар са основните позитиви от членството на България в Европейския съюз (ЕС). Това показва последното проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите към изборите за Европейски парламент и отношението към ЕС.

Свободното пътуване е с около 10 пр. пункта по-високо сред по-младите възрастови групи – между 18 и 49 години, като обяснението, е че младите са по-мобилни и имат повече възможност да се възползват от това. Сред по-възрастните (над 70 години) финансовата помощ под формата на европейски фондове е водеща. 

Видимо по-лесно за респондентите е да назоват повече позитиви за България от ЕС, отколкото негативи. 34% от анкетираните отговарят с „не знам/не мога да преценя“ за позитивите, докато този процент при негативите е 46%. Сред основните негативи се посочва твърде силният контрол отвън, обедняването и по-високите цени на стоките, спадът в традиционните производства и двойният стандарт.

Като цяло българите остават с подчертано положително отношение към Европейския съюз. 62% от всички български граждани имат положително отношение към ЕС срещу 18%, които изразяват отрицателно. Сред най-младите (18-29 г.) се регистрират най-позитивни нагласи към ЕС, като 80% от тях декларират положително отношение, а само 6% отрицателно. Сред най-възрастните позициите са доста по-сближени (39% положително срещу 31% отрицателно).

Тези данни намират своето потвърждение и на въпроса дали България спечели или загуби от членството си в ЕС, като 58% са на мнение, че спечели, докато 20% са на обратното мнение. Както при отношението към ЕС, така и на този въпрос се регистрира сходна динамика по възрастов критерии.

За 58% от всички анкетирани ролята на българските евродепутати в Европейския парламент е важна, като тук ключово се явява разпределението на отговорите по партийни електорати. Сред 81% от привържениците на ГЕРБ ролята на българските евродепутати е важна, докато сред социалистите само на 56%. Това до голяма степен се дължи на различното отношение към ЕС от страна на симпатизантите на ГЕРБ и БСП.

Социалната тематика трябва да е приоритет за следващия състав на Европейския парламент – повишаването на жизнения стандарт (11%), равнопоставеност (5%), изравняване на доходите (5%), повече работни места (4%). Десет процентни пункта събира и мигрантската тема.

Социалната тема доминира и на въпроса в коя сфера ЕС трябва да отделя повече пари за България. Лидер с 47 пр. пункта е трудовата заетост, следвана от развитието на изостаналите региони (38%), конкурентоспособност на икономиката (28%), селско стопанство (24%), инфраструктура (20%) и образование (19%).

42% от всички запитани са на мнението, че ЕС трябва да засили контрола над политиките на отделните страни-членки срещу 29%, които са на обратното мнение. Малко над половината (52%) смятат, че ако започнат процеси на силно сближаване и интеграция между отделни страни-членки в ЕС, България трябва да участва. Само 16% споделят обратната позиция.

Моментната картина на електоралните нагласи за предстоящите избори за Европейски парламент остава статична.

ГЕРБ запазва преднината си с близо 2% пред БСП от всички запитани. ДПС категорично се утвърждава като трета политическа сила с близо 7%.

Поради засилващите се възможности Обединени патриоти да не се явят с обща листа на предстоящите избори, в предварително зададените опции са поставени всяка една от партиите (ВМРО, НФСБ и „Атака“), съставляващи патриотичната коалиция. Най-голям дял от трите успява да мобилизира ВМРО с 2,5% от всички анкетирани, докато „Атака“ и НФСБ остават съответно с 1,3% и 1%. Демократична България и „Воля“ остават на приблизително същите стойности като през февруари, респективно с 2,5% и с 1,8%.

Проучването е реализирано в периода 6-13 март 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1005 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 41 rate down comment 1
khao
преди 5 години
и ти си ми бил инвеститор, а нямаш елементарни познания как работи една икономика и кой създава раб. места и БВП... по добре не се изказвай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 5
:
преди 5 години
Всички статистически данни , които "информират" едно общество са ФАЛШИВИ. Реално аз нямам никакви спомени последните 15г някой мен ири мой близък да е гласувал по дадени въпроси - че да говорят 20% дали съм ЗА или ПРОТИВ дадено нещо! Това са ГЛУПОСТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 11
Императорът
преди 5 години
Според моите наблюдения, това са манипулирани данни - отрицателното отношение е повече като процент и е близо до положителното. Големи "позитиви" от членството ни - няма що - това, че високообразовани хора, след 15-16 години учене, могат да ходят на запад, да берат ягодки или гъбки - или да мият старешки зaдници. Голямо благодеяние от Европа - да ни направят гастарбайтери. Свободното пътуване също е смешно на фонът на общата картинка - каква ти е файдата, че можеш да ходиш на екскурзия в Италия и да видиш от 500 метра чичото с белите дрешки или да напишеш "ЛОКО СФ" на Кьолнската катедрала, щом в своята страна живееш като скот? ЕС ни съсипа икономиката, енергетиката, отвлече останалите ни без работа и перспективи млади хора, накара ни да развъдим орди диви, неграмотни и озверели *** - а сега благородно ни подхвърля някакви жалки пари, които ще покрият нанесените от самият ЕС щети някъде за около 200 години, ако оцелеем въобще дотогава !!! Самият факт, че разчитаме на подаянията им, говори достатъчно - някога в историята си България да е чакала на нечии подаяния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Влизането ни в ЕС спести още 1 млн емигранта ... ако не бяхме влезли, сега щеше да сме 2-3 милиона само ...лично аз не емигрирах заради ЕС, познавам и много други като мен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още