IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите приемат намаляването на цените на парното и топлата вода

Дружествата обаче обърнаха внимание на изкривената регулаторна рамка, в която се определят цените за техните услуги

11:11 | 25.03.15 г.
Топлофикациите приемат намаляването на цените на парното и топлата вода

Топлофикационните дружества не възразиха срещу плановете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за намаляване на цените на топлофикационните услуги (парно и топла вода) и определиха като правилни стъпките в тази насока, които ще доведат до равнопоставеност между интересите на потребителите и енергийните дружества. По време на изслушване в енергийния регулатор представители на дружествата обаче обърнаха внимание на изкривената регулаторна рамка, в която се определят цените за техните услуги.

Боян Паунов от Топлофикация - София обясни, че предполагаемите продажби на дружеството, заложени в годишните планове на енергийния регулатор, са завишени. По отношение на топлинната енергия очакваните продажби са завишени със 7%, а по отношение на електроенергията - с 12%. Това ще доведе до допълнителни финансови загуби, уточни представителят на топлофикационното дружество.

Тодор Николов от "Далкиа - Варна" също посочи, че и при тях има завишени очаквания за продажбите и прогнозите на регулатора са с 10% по-високи от реалните. От началото на регулаторния период (юли 2014 година) загубите за дружеството от нереалистичните очаквания са малко над 103 хил. лева.

Красимир Игнатов, представител на Топлофикация - Велико Търново, пък отбеляза, че регулаторът не е обърнал внимание на факта, че дружеството е присъединено към мрежата на Овергаз - Север. Газовото дружество е увеличило с почти 5 лева на хиляда куб. метра таксата за пренос и разпределение и така от 1 януари 2015 година тя вече е 92,42 лева. Цената на газа за топлофикацията е 621 лева за хил. куб. метра, уточни Игнатов.

От EVN пък се оплакаха от занижената норма на възвръщаемост, заложена в тяхната регулаторна рамка.

"Отнасяме се със смесени чувства към тези корекции", обобщи Илия Николаев от Асоциацията на топлофикационните дружества. Той припомни, че периодът между април, откогато ще бъдат намалени цените на услугите, до края на юни, когато започва новият регулаторен период, не е особено активен за топлофикационните дружества и това означава, че решението на КЕВР няма да доведе до съществени промени в момента. Според него обаче при определянето на цените се забравят и пренебрегват неща, които могат да бъдат направени за сектора.

Припомняме, че от енергийния регулатор видяха причина за промяна на цените на топлофикациите, след като "Булгаргаз" внесе искане за намаляване на цената на природния газ с малко над 13 на сто от 1 април. Сегашните цени на топлофикационните услуги са определени от Комисията по енергийно и водно регулиране в средата на 2014 година при цена от 601,69 лева за хиляда куб. метра без акцизи и ДДС. Сега газовата компания поиска цена за второто тримесечие на тази година от 523, 72 лева за хиляда куб. м.

Какви изменения ще има в цената на топлофикационните услуги ще стане ясно след закрито заседание на КЕВР на 30 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още