IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томчо Томов: Служителите и техните права трябва да са защитени

Трябва да се създаде ясен механизъм за регистриране на насилие и тормоз на работното място, съветва експертът от БСК

20:31 | 16.06.21 г.
Томчо Томов: Служителите и техните права трябва да са защитени

Не трябва да се прибързва и кампанийно да се ратифицира Конвенция 190 от Международната организация на труда (МОТ). Необходимо е да се създаде ясен механизъм за регистриране и сигнализиране на насилие и тормоз на работното място. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара.

Конвенция 190 на МОТ представлява инструмент за защита на служителите и техните права от насилието и тормоза в света на труда.

„Кодексът на труда в България не съдържа определения за „тормоз“ и „насилие“ и това е проблем. В него се набляга преди всичко на достойнството, уважението и дискриминацията в труда“, посочи Томов.

Според него Конвенцията дава едно много разширено тълкуване на сферата на труда. Тя определя понятията „насилие“ и „тормоз“ и въвежда много нови категории, трети страни в работата – клиенти, доставчици, които също могат да са проводник на такова насилие.

Това е една обширна тема, по думите на експерта, и всичко внимателно трябва да бъде уточнено, за да няма противоречия след ратифицирането й.

„В нашето законодателство темата за насилието и тормоза на работното място се третират в най-различни нормативни актове – Кодекса на труда, Закон за защита от дискриминация, Конституцията, Закон за държавния служител и т.н. Всеки от тези нормативни актове разглежда тези понятия през своята призма. Сега за първи път се поставя нов систематизиран подход, който е насочен към насилието и дискриминацията само в областта на труда“, поясни ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК.

Томов съобщи, че за България няма проучвания на тази тема.

„Съществуват епизодични анализи, но система за набиране на точни данни няма“, потвърди той и смята, че проблемът е в това, че хората са притеснени. Те не са склонни да подават сигнали и да пишат жалби за такива неща. Много често при такава ситуация хората разглеждат себе си като виновни“, добави Томчо Томов.

Той е на мнение, че ключова е ролята на мениджърите.

„Трябва да се работи върху лидерството, върху уменията да се управлява конфликт. В тази връзка, младите хора са по-склонни на едно по-крайно решение на работното място, докато по-възрастните обратното – склонни са да търпят и да търсят проблема в себе си“, коментира експертът.

Защо непълнолетните стават все по-търсени за работа? Кои са нерешените проблеми в нормативната уредба, заради които има неяснота при отчитане на работата, стажа, начините на обучение?  

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още