IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тестове откриха имитации на качествен зехтин в магазините

В част от продуктите има остатъчни химикали, посочват "Активни потребители"

10:49 | 25.02.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Поради спецификата в производството и търговията на маслиново масло често пазарните стимули водят до появата на нискокачествен, а понякога направо фалшив зехтин в магазините, предупреди асоциация „Активни потребители“.

Тестът на организацията установи несъответствия в състава на три марки. Две от тези имитации могат да бъдат опасни за здравето на потребителите, защото в тях са останали химикалите хлороформ и тетрахлорметан в количество около 11 пъти над разрешения лимит. 

Маслиновото масло от древността е еталон за качествена и здравословна храна. Поради здравословните ефекти от консумацията то е значително по-скъпо от другите масово използвани – слънчогледово, рапично и соево. Това го прави атрактивно за предлагане на евтини имитации.

В проучването са включени 28 търговски марки зехтин, закупени от супермаркети в София.

Анализ на етикетите

От 28 продукта 15 са декларирани като Extra virgin, 11 са pomace или друга категория, а два продукта са представени като „салатен микс“, което означава смесване с друг вид растително масло (напр. слънчогледово олио).

При всички 28 марки в съдържанието на етикетите е налична задължителната според Регламент 1169 информация.
При 5 марки производителят не е дефинирал категорията маслиново масло (Extra virgin, pomace или микс).

При описание на компонентния състав на тези марки там е отбелязано влагане на добавки, които автоматично отнасят категорията към pomace, но информацията е спестена на етикета. Това затруднява избора на потребителите, които могат да се подведат, че продуктът спада към най-високата категория зехтин (Extra virgin).

В 5 от 11 марки, декларирани като pomace, е вложено рафинирано маслиново масло.

В 4 от 11 марки pomace е маркирано наличие на масло от маслиново кюспе, което означава, че остатъците от пресовани маслини (за извличане на оригинален еxtra virgin зехтин) са подложени допълнително на обработка с органични разтворители за повишаване на добива. Това понижава качеството на маслото и има риск от попадане на остатъчни химикали, използвани за разтворители в крайния продукт.

При 2 от 11 марки, декларирани като pomace, са вложени едновременно рафинирано и масло от кюспе.

Като цяло, с изключение на някои търговски хитрости, етикетирането на продуктите съответства на законодателните изисквания и за първи път проучване на „Активни потребители“ не установява съществени отклонения.

В същото време има производители които слагат подвеждащи етикети, под формата на снимки с маслини на „зехтин“, в който маслиновото масло реално е 20%. При други марки е спестена информация, например отсъства надписът за по-ниска категория зехтин (pomace) – при 5 продукта. Това показва, че има опити да бъдат заблудени потребителите, когато етикетите не съдържат достатъчно информация или тя е представена по нечетлив или манипулативен начин.

Лабораторни анализи

Изпиването обхваща 13 търговски марки зехтин - 7 декларирани като Extra virgin, а 6 като pomace. Анализите по показатели 1 (киселинност), 2 и 3 (UV абсорбция) не показват отклонения от изискванията на Регламент 2568/91.

Изпитването по показатели 4 (Мастно киселинен състав) и 5 (Триглицериден състав) дава информация за промени в химичните компоненти на маслиновото масло, дължащо се на добавяне на друг вид растителни масла, т. е. така се открива фалшифициране на зехтина.

От изследваните 13 търговски марки при 2 беше установено несъответствие. С това се цели поевтиняване на продукта без потребителите да могат да усетят пряк негативен ефект, но използваните заместители нямат същите здравословни свойства.

Анализите по показател 6 (хлорорганични разтворители) откриват използването на химикали при производството на зехтин. Тази технология представлява извличане от отпадъчното маслиново кюспе на допълнително масло чрез органични разтворители.

Влагането на подобно масло е забранено при Extra virgin зехтина, а при всички останали категории (т. е. при pomace) има задължителни лимити за остатъчни химикали в крайния продукт. Лабораторният анализ установява наличие на химикали в две от изследваните 13 проби в количество 11 пъти над лимита (0,1 мг/литър).

Вижте резултатите от тестовете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 3
Bill-bg
преди 5 години
А какъв е смисълът на статията тогава? Хем преповтаряте информация от изследването, хем не давате най-съществената информация за един потребител....? И го пращате да гледа и анализира допълнително изследването, което прави статията БЕЗ СМИСЛЕНА. Би имало смисъл, ако ми спестяване време и усилия със статията, а така по-скоро ми губите допълнително време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
vtoshkova
преди 5 години
В края на текста има линк към цялото изследване, включително към конкретните марки зехтини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Bill-bg
преди 5 години
Защо не напишете марките на тези зехтини, които са фалшиви и не отговарят на това, което е декларирано? Каква е ползата от информацията и въобще от статията, когато всичко е анонимно???-НИКАКВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още