IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla – закъснялата алтернатива на "Южен поток"

Русия даде заявка за рестарт на спряния в края на миналата година газопровод, смята анализатор

14:00 | 20.08.15 г. 11
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Закъснялата алтернатива на „Южен поток“ - така анализаторът проф. Атанас Тасев определи плановете за създаването на новия газопровод на територията на Европа – Tesla

Тасев коментира пред Investor.bg, че е много по-важно изказването, което руският президент Владимир Путин направи по време на посещението си в Крим. Неговият тон се оказа „изключително миролюбив към Европа и България“, посочи експертът и допълни, че има сигнали, че Русия започва да признава препъникамъка за „Южен поток“ - Третия либерализацонен пакет за енергийния пазар.

Пример за това са обявените търгове за свободните обеми в Opal – продължението на „Северен поток“, от 1 септември.

При положение обаче, че бъдат реализирани плановете за „Турски поток“, а след това и неговото продължение – Tesla, България ще бъде тотално изолирана от руския газов поток, призна Атанас Тасев.

„Това обаче е само проект, а от идеята до реализацията минава много време“, допълни още той. Според него изявленията за нов газопровод на газовата карта на Европа са само част от „голямата игра на „Газпром“.

Проектът предвижда изграждането на тръбопровод с дължина между 1 300 и 1 400 километра през територията на Гърция, Сърбия, Македония и Унгария до газовия хъб в Баумгартен в Австрия. Обсъжда се възможността и за разширение към Италия от територията на Гърция.

Плановете са изграждането на трасето да струва около 4-5 млрд. евро, а окончателното инвестиционно решение за проекта ще бъде взето през първото тримесечие на 2016 г. Ако проектът бъде одобрен, строителството се планира да започне в началото на 2017 г., а първите количества газ трябва да потекат по тръбите през 2019 г.

Атанас Тасев обърна внимание, че трасето на „Южен поток“ на територията на България е готово – уредени са всички подробности около Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС), подробните устройствени планове (ПУБ) и сервитутните зони. Това обаче не може да се каже за трасето на Tesla, за което тепърва трябва да се взимат нужните разрешителни, а администрацията в Гърция, Сърбия и Македония е доста „консервативна“, посочи анализаторът.

Чисто топографски теренът на Tesla е и по-сложен, допълни още той.

Според него след сигналите, дадени от Путин в Крим, сега е необходим разговор на високо равнище в Европейския съюз (ЕС) и да бъдат изгладени проблемите около „Южен поток“. Реализацията на „Турски поток“ и Tesla ще спре транзита през Украйна и България още през 2019 г., което ще е пагубно за страната ни, подчерта той.

„Южен поток“ през България не е плод на българо-съветската дружба или някакъв подарък“, обясни в заключение Тасев, посочвайки, че за проекта има ясна икономическа логика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
SimeonAtanasov
преди 8 години
А кого да покажат? Иво Инджев ли или Стефан Гамизов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
Нещо май не си разбрал. Определено е точното трасе, маршрута, променени са регулационни планове, ПУП-ове, сервитути, направен е ОВОС. Това струва пари и доста време. И вече е извършено за Южен поток. Тръбите чакат на пристанищата ни. Ако днес се вземе решение за строежа на Южен поток, строителството му ще започне до броени дни и ще завърши най-много за година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Събират се в НС и гласуват отпадане на валутния борд.. или гласуват ново съотношение лев/евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 5
bertram
преди 8 години
абе тоя 'експерт' Тасев кога ще го скриете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
А пък по телевизията даваха кадри как въобще не спирало :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
vv1969
преди 8 години
"Атанас Тасев обърна внимание, че трасето на Южен поток на територията на България е готово." Мисля че строежът на трасето въобще не е започнал, изявлението е доста пресилено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Спомняш ли си миналата седмица на някаква новина за долара как беше изпълнен, след като рублата от 64 и нещо върна до 62 и нещо, е сега е на 67 и нещо рубли за 1 долар. Талкова бърза девалвация при нас няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
ааае куме добре, че сме вързани с неккав измислен борд, че ако се отвърже синджиро тогава май ние ше сме първи в класацията ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
novak li sam
преди 8 години
И за какво ни е този Южен поток? Нали Боко намери предостатъчно газ в Черно море. Да не искате да го изнасяме по Южен поток за Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
meto76
преди 8 години
През тази година лирата се превърна във втората най-зле представящата се валута сред тези на развиващите се пазари след парламентарните избори през юни и зачестилите атаки в страната.Първата е руската рубла.Руснаците са без конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още