IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Текстилната индустрия: Произвеждаме повече пижами и бельо вместо ризи и костюми

В последните месеци има поръчки, но те са в ограничено количество, а тяхната цена е сериозно намалена, посочи Йордан Беловодски

14:06 | 09.09.21 г.
Текстилната индустрия: Произвеждаме повече пижами и бельо вместо ризи и костюми

Текстилният бранш е един от най-засегнатите от COVID пандемията, независимо че не е затворен с акт на държавата. Най-сериозно беше ударена официалната мъжка мода – основните поръчки за последната година са пижами и бельо. Това разкри в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Бизнес старт” Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Българска асоциация за текстил, облекло и кожи.

Той обясни, че секторът отчита спад в поръчките на ризи и костюми, защото няма търсене от потребителите, затворени заради COVID кризата.

Експертът напомни, че текстилният бранш е изключително експортно ориентиран. „В държавите, за които работят българските фирми, бяха наложени сериозни ограничения, което попречи на веригите за доставки“, потвърди Йордан Беловодски.

Той пресметна, че „през последните няколко месеца се наблюдава някакво раздвижване, но все още сме много далеч от нивата, които държахме преди кризата“.

„Има поръчки, но те са в ограничено количество, а тяхната цена е сериозно намалена”, посочи той.

Според Беловодски тези фактори не дават на фирмите в бранша да се възстановят адекватно.

По думите му, някои компании се опитват да въведат нови продукти, с които да компенсират загубите, но това не е достатъчно. Единствената мярка за текстилния бранш е да се намали персонала.

По данни на изпълнителния директор на Българска асоциация за текстил, облекло и кожи заетите в текстилната индустрия са намалели с 20 хиляди души в резултат на пандемията. Той потвърди, че има фирми, които перманентно са спрели своята дейност, а основното, което държи някои от компаниите към момента, е мярката 60/40.

Представителят на Българска асоциация за текстил, облекло и кожи отбеляза, че в България има фирми, които произвеждат и стоки, предназначени за българския пазар.

Като основен и “нелоялен” конкурент на тези компании той посочи дрехите втора употреба, които са разпространени из цяла Европа.

Проблем, според Беловодски, се оказват и затрудненията пред фирмите доставките на суровини от Китай и Турция.

Изпълнителният директор на Българска асоциация за текстил, облекло и кожи информира, че през октомври ще се проведе международна конференция на текстилната индустрия, като целта е България да се рекламира и превърне в място, където производителите на суровини да преместят своите предприятия.

Тази конференция ще се проведе с помощта на Агенцията за малки и средни предприятия, като министърът на икономиката Кирил Петков също е поканен на събитието, отбеляза Йордан Беловодски, като се надява моделът на форума да е работещ.

Кога ще се възстанови текстилният бранш? Успяват ли българските производители на дрехи да преборят конкурентния внос? Има ли интерес на чуждестранни модни компании към нашата страна? Ще има ли България скоро разпознаваема в света модна марка дрехи?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още