IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Татяна Буруджиева: Намалява надеждата за формиране на кабинет след изборите

Решението на Конституционния съд няма да повлияе върху избирателите, които харесват "Продължаваме промяната" и Кирил Петков, посочи Антоанета Христова

12:18 | 01.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Татяна Буруджиева: Намалява надеждата за формиране на кабинет след изборите

Политолозите коментираха дебатите за двойно гражданство, управлението на пандемичната криза и евентуално ново затваряне заради Covid-19.

Доц. Татяна Буруджиева посочи, че заради „червените линии“ ще има още скандали в политиката на България.

„Говоренето за надпартийния интерес е важното. Управлението на сериозни кризи ни е важно в момента. Аз виждам запазване на червени линии. Виждам изказвания, които продължават да нагнетяват", очаква още политологът.

Тя смята, че трябва да стъпим здраво на земята и съветва политиците, а и всички останали, да обръщат внимание много повече на експертното знание, което ще им посочва пътя, и скоростта, с която нещата могат да се постигнат, а не „да летим и после да сме тежко разочаровани“.

"Политиците в предизборната кампания ни показват, че не сме се събудили. Трябва да се събудим от това да приемаме собственото си въображение за действителност. Най-силното манипулиращо чувство е вярата в справедливостта и с нея ни манипулират. Хората искат справедливост, но като общество 30 години не провеждаме дебата в какво да се състои тази справедливост и това равенство“, коментира и политологът проф. Антоанета Христова.

Тя е на мнение, че няма равенство изобщо. „Светът е йерархичен и за да постигнем конкретното равенство, от което нашето общество най-много се нуждае, ние трябва да проведем този дебат“, обърна внимание тя.

Политолозите коментираха и решението на Конституционния съд, с което указът на президента Румен Радев в частта, в която назначава Кирил Петков за служебен министър на икономиката, бе обявен за противоконституционен.

"Правилата определят дали нещо е правилно. Конституцията е определила по какъв начин процедурите да определят кое е правилно и кое не е правилно по най-важните теми за държавата. Тези теми, които са свързани с нейните устои. Затова пренебрегването ѝ е в най-голяма степен работи срещу националната сигурност. За мен темата е много важна. Много е опасно всякакво дебатиране около това доколко аз трябва да спазвам Конституцията", категорична е доц. Буруджиева.

Проф. Антоанета Христова отбеляза, че решението на съда няма да има особен резултат върху онези избиратели, които харесват "Продължаваме промяната" и Кирил Петков.

"Те нямат мотивацията – за тях по-важен е резултатът, който ще се получи. Тъй като не по-слабо доминиращ мотив е желанието на хората да има правителство, а това е една от много малкото партии, които не поставят условия на другите – напротив, тя казва „ще разговаряме с всички“ и по този начин внушава на избирателите способността си да събере около себе си другите партии, за да направят правителство", изтъкна тя.

Проф. Христова добави, че всяка друга партия все по-силно започна да поставя условия, а хората не желаят да отиват на избори и да няма правителство.

"Ако искаме да направим този жест към хората с двойно гражданство, това е въпрос на решение. Не може обаче, когато има закон, той да се нарушава. Българската Конституция не нарушава правата на българите в чужбина. Аз много уважавам това решение –  Кирил Петков казва: "Аз съм се върнал в България, искам да помогна на България". Никакъв проблем. Просто проблемът е да си министър с двойно гражданство, иначе помагай колкото искаш", отбеляза тя създалата се ситуация около бившия икономически министър.

Татяна Буруджиева обаче смята, че партията на Кирил Петков е достигнала тавана си.

"Този, който разбира от публично поведение, би трябвало да знае, че това е лош пример, ако такъв човек, водещ партия, успее и влезе като решаващ фактор в политическата ни система. Президентът Радев има много сериозна подкрепа. Аз си мисля, че той е стигнал своя максимум. Само че проф. Герджиков не е стигнал максимума си, тук е голямата завръзка. Ясно е, че е много важно за Радев да спечели на първи тур. Но ако той загуби първия тур, тогава ситуацията става съвсем различна. От моя гледна точка рискът е много голям", коментира политологът.

По думите на проф. Христова обаче много е малко времето всякакъв вид скандали да повлияят върху избора на президента Радев.

"Аз съм убедена, че ще продължат усилията на онези политици, които сезираха Конституционния съд. Не виждам те да спрат при положение, че има това решение и че това е част от тяхната битка. Така че много е вероятно след изборите, тъй като мандатът на президента е до януари, да разсъждаваме за импийчмънт на Радев, но решение няма да има", разясни тя.

Как ще продължат политическите интриги в надпреварата за доверие? Ще успеят ли нови формули за обединение на гражданите? Само от избора на президент ли ще зависи дали ще има кабинет?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още