IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тарифата за тол таксите ще бъде определена в края на тази или началото на 2017 г.

Изпълнител на тол системата се очаква да бъде избран до края на лятото, ако няма обжалвания, съобщи регионалният министър

14:52 | 11.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Тарифата за тол таксите ще бъде определена в края на тази или началото на 2017 г.

Тарифата за тол таксите ще бъде определена в края на тази или началото на следващата година. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във връзка със заявените от автобусните превозвачи намерения за протести, предава БТА.

Изграждането на тол системата е част от решение, взето още миналата година, и от тази гледна точка няма изненада в обявената обществена поръчка, коментира тя.

Министърът призна, че автобусните превозвачи ще плащат повече след въвеждането на системата, отколкото сега, но отбеляза, че целта е да се осигурят повече приходи, за да има добри пътища.

Според Павлова протестите са свързани със спекулации или с цел оправдаването на евентуално повишаване на цените на автобусните превози.

Министърът посочи още, че в България няма да има пътен данък за превозните средства, както и допълнителна добавка в цената на горивата, каквато е практиката е в други европейски държави, с което се цели натрупването на средства за поддръжка на пътища, а ще се дължи само такса за изминато разстояние.

Министърът информира, че през тази седмица ръководството на пътната агенция ще има срещи с превозвачи, в това число и с автобусните, по темата.

До края на лятото се очаква да бъде избран изпълнител за изграждането на тол системата за преминаване по част от пътищата в страната, ако няма обжалвания на обществената поръчка, каза още министър Павлова. Тя допълни, че в условията е заложено най-ниска цена спрямо най-добро техническо предложение.

Индикативните анализи показват, че такава система може да бъде въведена за около една година - като първа фаза, след което по договор се предвижда надграждането й. Кандидатите имат възможност да предложат и по-кратки срокове.

Министърът уточни, че за системата няма да се плаща със средства от бюджета, а ще се прилага отложено плащане. Това значи, че първо изпълнителят трябва изцяло и за своя сметка да изгради софтуера на системата, да монтира камери, датчици и сензори. Системата трябва да бъде въведена в експлоатация, като първото дължимо плащане ще е на третия месец, след като тя заработи. Така инвестицията в системата ще се изпрати за около три години, за сметка на отчисленията на малък процент от приходите от таксите.

Днес Лиляна Павлова подписа първия инвестиционен договор по новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Договорът е на Национално училище по изкуства „Добри Христов"- гр. Варна, съобщават от пресцентъра на регионалното министерство.

Министър Павлова съобщи, че през този програмен период по линия на оперативната програма „Региони в растеж“ ще бъдат инвестирани общо 390 млн. лв. за образователна инфраструктура. 166 млн. лева ще бъдат предоставени на общините, които приоритетно да финансират училища за средно професионално образование.

Отделно с 224 млн. лв. по приоритетна ос 3 на програмата ще бъде подкрепена регионалната образователна инфраструктура, съобщи Павлова. Средствата ще бъдат разделени в няколко категории бенефициенти – Министерство на културата, под чието управление са училища за изкуства, Министерство на младежта и спорта – за спортни училища, и 140 професионални гимназии под управление на Министерство на образованието и науката, които също се очаква да подадат проектни предложения през следващите месеци. 

Близо 150 са предефинираните проекти за подкрепа на училищна инфраструктура, а отделно 50-100 училища ще могат да бъдат финансирани в рамките на общинската образователна инфраструктура, съобщи министърът. Това значи, че общо за този и миналия програмен период със средства по оперативната програма ще бъдат финансирани над 1500 учебни заведения.

През този програмен период училищата ще получават и средства за оборудване, а не само за ремонти на фасадата на сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още