IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танцови зали, театри и опери вече могат да работят и на закрито

Театралните салони на закрито ще функционират с 50% от капацитета си

13:45 | 26.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Това стана ясно след среща на представители на танцовите съюзи и Съюза на артистите с министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов.

Врати отварят всички зали, физкултурни салони, частни и държавни репетиционни, читалищни сцени и детски школи. При функционирането им трябва да бъдат спазвани стриктно всичко противоепидемични изисквания.

В танцовите зали могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 м един от друг, а театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си, съобщава БНР.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев предстои да бъде издадена до края на деня.

Заради забраната да отворят, вчера занимаващите се с танци, творчество и музика излязоха на мирен протест под наслов „Да отворим залите“ пред Министерския съвет. 

Освен за възобновяване на дейността им, те настояваха и за финансова помощ от държавата както за изминалия период на забраната, така и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново.

Основните им искания бяха да се разреши работата в зали и помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство от юридически и физически лица.

Според протестиращите сега е налице парадоксът на закрито да може да се практикува спорт, но не и култура.

Сред другите техни искания е спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, като например безвъзмездна помощ с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи с документи. От бранша настояват мярката 60 на 40 да се запази до края на годината за тези, които могат да се възползват от нея.

Освен това те искат да има безвъзмездно финансиране на физически лица в размер на една минимална работна заплата на месец за периода, в който човекът е нямал право да упражнява професията си и не е получавал странични доходи, надвишаващи 30% от минималното възнаграждение.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още