IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Полагат се всички усилия да няма забавяне на „Турски поток“

В момента се работи на трасе с дължина около 150 км, каза министърът на енергетиката

14:28 | 20.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Полагат се всички усилия, за да бъде реализиран проектът "Балкански поток", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол.

Отговорът на енергийния министър бе на въпрос на депутат от левицата във връзка с изявлението на руския президент Владимир Путин, че България е поставена под натиск и умишлено бави изпълнението на газопровода „Турски поток“ на своя територия.

Теменужка Петкова  припомни, че на 18 септември 2019 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител "Консорциум Аркад". Преди това имаше обжалване, за което ВАС се произнесе като неоснователно, а след това е станало възможно и подписването на договора. 

Първите 308 км на проекта "Балкански поток" трябва да бъдат изградени до 250 календарни дни от подписването на договора. Останалата част от трасето трябва да бъде готова до 615 календарни дни. Предвиденият за изграждане преносен газопровод е с приблизителна дължина 474 км. Заедно с него ще бъдат изградени и две оптични кабелни линии, които ще бъдат положени от двете страни на газопровода и ще достигнат българо-сръбска граница, допълни Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Първият етап от проекта е приключил и е въведен в експлоатация. Това са 11 км от турско-българска граница до компресорна станция "Странджа". Вече работи и газоизмервателната станция, която е разположена непосредствено до тази компресорната станция.

В момента се работи на трасе с дължина около 150 км, разделено на три участъка. Там са доставени и са разположени тръбите за 200 км от газопровода. Извършват се и всичките другите дейности, които са свързани с технологичното изпълнение на строителните дейности, добави Петкова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още