IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Галев: Сред най-големите предизвикателства е запазването на финансовата стабилност

Да се промени изцяло моделът, по който се планират политиките, съветва старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията

16:28 | 24.07.20 г.
Т. Галев: Сред най-големите предизвикателства е запазването на финансовата стабилност

Министерските смени в правителството са заявени като основен ремонт, но хората ги възприемат като козметичен ремонт. Когато бяха обявени смените, имахме перфектен пример как премиерът взема еднолично решение без публичен дебат или експертна оценка. Този стил на управление ще пречи на всеки един министър, независимо какъв експерт е в областта си. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Център за изследване на демокрацията.

Според него протестите са срещу този стил на управление.

"Остава впечатление, че тези решения се взимат само под натиск на външни интереси, а не на експертна оценка. Всички нови министри ще трябва да се справят с големи предизвикателства. Ако не се промени изцяло моделът, по който се планират политиките и не се прави оценка на ефекта, не се влиза в процеса на планиране на по-добри политики, ще бъде изключително трудно за тези министри да се справят", коментира анализаторът.

По думите на Тодор Галев сред най-големите предизвикателства ще бъде запазването на финансовата стабилност, като е важно и да се отстоява независимост на новия финансов министър Кирил Ананиев да извърши някои от проверките, които бяха заявени като важни, включително и от Бойко Борисов.

Анализаторът е на мнение, че само това може да възстанови общественото доверие.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още