IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Политическата кройка на ЕС не позволява бързи реакции при кризи

Изпълняваме своите задължения към бежанците, категоричен беше вицепремиерът

10:07 | 25.09.15 г.
Т. Дончев: Политическата кройка на ЕС не позволява бързи реакции при кризи

Европейският съюз (ЕС) е сред най-големите икономики в света и трябва да има по-активна позиция, а не да чака САЩ и Русия да се разберат по казуса със Сирия, смята вицепремиерът Томислав Дончев. Пред БНР той посочи, че общността „като политическа кройка” е правена в други времена – по-спокойни и мирни от външнополитическа и икономическа гледна точка.

В редица кризисни ситуации политическата кройка на ЕС не предполага взимането на бързи и решителни действия, колкото се налага. Освен по отношение на бежанската вълна, забавяне от почти година има и по отношение на дълговата криза в Гърция, смята още вицепремиерът.

Тези кризи поставят въпроса „колко Европа ни е нужна”, каза още Дончев. Според него решението е „повече Европа”, от което биха имали полза всички държави членки на общността.

И през България има бежански поток, макар и не в мащабите на съседните Гърция и Турция, коментира още той и поясни, че задължението на страната ни е да спазва определени процедури, сред които и да регистрира пристигащите в страната чужденци, за което са необходими „институции и разходи”.

„В този смисъл точки в България съществуват и към момента, доколкото ние имаме центрове за регистрация и за временно настаняване”, посочи Дончев. Според него в четвъртък е била създадена „обществена сензация” относно ангажименти, които България изпълнява и към момента.

Припомняме, че в своята пресконференция след края на Европейския съвет канцлерът на Германия Ангела Меркел посочи България като една от страните с външни граници на общността и в която могат да бъдат изградени т.нар. „горещи” точки. По-късно премиерът Бойко Борисов уточни, че България не е искала да поема подобни ангажименти.

Пред националното радио днес вицепремиерът повтори позицията на София, че ЕС се бори с последиците от проблемите в Близкия изток. Според него средствата, които се отделят в момента от Европа, трябва да бъдат насочени към изграждане на лагери в близост до конфликта, защото бежанската вълна в момента създава криза в Европа по подобие на казуса с гръцките дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още