IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дечев: Има съгласие на работодателите за по-високо заплащане на нощния труд

Синдикатите настояват да се определи формула, по която това заплащане да расте

13:50 | 01.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има съгласие на работодателите да бъде увеличена минималната ставка за заплащане на нощния труд, каза пред БНТ Теодор Дечев от АИКБ.

„Съгласихме се, че ще се увеличи“, заяви той. Според него преговорите  със синдикатите ще започнат на ниво между 60 и 70 стотинки за час нощен труд.

Припомняме, че сегашното заплащане от 25 стотинки на час е определено през 2006 година при минимална заплата от 180 лева.

Любка Георгиева от КТ "Подкрепа" повтори искането на синдиката за увеличение, като заплащането стане процент от минималната заплата – 0,5% от нея за час нощен труд. 

Дечев изтъкна, че от 2011 година досега има поне 38 отраслови колективни трудови договора, в които заплащането за нощен труд е по-високо.  Като се абстрахираме от секторите ВиК и горско стопанство, където са определени 35 стотинки час, навсякъде другате сумите са по-сериозни и надхвърлят 1 лев и 70 стотинки, например в строителството, каза той.

Георгиева настоя за строг контрол в местата, където се полага нощен труд и за механизъм, който автоматично да повишава заплащането.

Дечев не се съгласи да се определя такъв механизъм, обвързан с минималната заплата, заради спецификите на различните сектори. В отговор Любка Георгиева посочи, че ако механизмът не е на основата на минималната заплата, формулата може да е основана на индивидуалното възнаграждение.

Няма да спрем да настояваме за приемането на механизъм, по който да се плаща нощният труд, настоя тя.

Представителят на АИКБ се обяви за договаряне между страните и определи механизма като второстепенен въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още