IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: В България остават високи нивата на доплащане от пациентите за здраве

Страната е постигнала напредък в подобряването на здравното състояние на населението си, отчита анализ на Световната здравна организация

17:31 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българите дават все повече лични средства за здравеопазване, а преждевременната смъртност в България се увеличава. Това са част от изводите в доклада на Световната здравна организация (СЗО) за страната ни.

Подобни проучвания към момента са извършени в Словения, Грузия, Гърция и Молдова, като предстои да се направят общо в 53 държави, каза Клаудия Щайн от СЗО. Проучването обхваща периода от 1985 г.-2014 г., а документът беше представен в Министерството на здравеопазването, предава БТА.

Макар че като цяло докладът на СЗО показва леки тенденции към подобряване на здравословния статус на населението у нас, отрицателните изводи са стряскащи, посочват специалистите от здравното министерство.

Сред най-тревожните тенденции, освен високите нива на доплащане от пациентите в здравната система, са и ниската продължителност на живот у нас, както и преждевременната смърт под 65 години. Други негативни тенденции са увеличаване дела на пушещите и на употребяващите алкохол, както и на хората, които умират от болести на кръвообръщението. 

В анализа се посочва, че в страната ни драстично намалява нивото на детската смъртност, а продължителността на живота се е увеличила - 71,4 години за мъжете и 78,7 за жените, но е по-ниска в сравнение с европейските показатели. Относителният дял на населението във възрастта до 14 години е доста нисък в сравнение с другите държави, а хората над 65-годишна възраст са почти 20 на сто от населението.

Сред положителните тенденции са, че не се увеличава делът на болните от туберкулоза, ХИВ и СПИН, както и че смъртността сред новородените и майките, която като цяло е по-висока от тези в другите страни от ЕС, намалява.

България е постигнала напредък в подобряването на здравното състояние на населението си, отчита още анализът на Световната здравна организация, представен от проф. Пламен Димитров, заместник-директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България, каза, че е наложително да се обърне внимание на високите нива на тютюнопушене в България, на консумацията на алкохол, на нарастващата финансова тежест от незаразни заболявания и на високите нива на доплащане от страна на пациентите. България демонстрира искрен ангажимент да подобри здравното състояние на хората, допълни Сила.

Основният извод, според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е, че всеки управляващ в областта на здравеопазването трябва да е наясно, че в центъра не е лечението, а предотвратяването на болести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още