IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзът на градинарите иска застраховките срещу слана да се правят от 1 април

ДФЗ да се договори само с компании, които ще поемат този застрахователен риск, посочи председателят на Националния съюз на градинарите в България

18:33 | 16.03.21 г.
Съюзът на градинарите иска застраховките срещу слана да се правят от 1 април

„Един от най-големите проблеми, с които се сблъскваме, е осланяването – застрахователните агенции признават застраховки за него след 15 май, когато вече изобщо няма слани. Те са април или най-късно началото на май. Така че ние не можем да се възползваме от застраховка при едно от най-застрашаващите ни събития", коментира той.

Повод за изказването на Трифонов е новината, че от 15 март Държавен фонд „Земеделие“ приема заявления за съфинансиране на земеделска продукция. Схемата е „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“.

Поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години зърнените и маслодайните култури за първи път влизат в обхвата на схемата. От тази година за подпомагане по помощта могат да кандидатстват и стопани, отглеждащи пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

„На застрахователните компании така им е по-удобно - ние да платим застрахователната премия, а те да не носят отговорност за риска от осланяване“, заяви още Трифонов.

Той посочи и друг парадокс, свързан със схемата, който засяга огромните площи.

Според него един производител може да застрахова до 20 хиляди декара, докато Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет налагат тавани при подпомагането на малки и средни предприятия.

Той е на мнение, че с притежанието на 20 хиляди декара земеделският производител не е малък.

По думите му при директните плащания максималната площ, до която се изплащат тези фондове, е 500 дка.

„Сегашните 20 хиляди декара ни звучат като възможност за злоупотреби, предупреди председателят на управителния съвет на Национален съюз на градинарите в България. - Смятаме, че трябва да се прилагат таваните, които са възприети от ЕС. Да се разреши застраховането на 20 хиляди декара не е в синхрон и в съответствие с колегите ни в ЕС.“

Друго притеснение, което изрази Трифонов, е свързано с вероятността бюджетът да се изчерпи бързо.

„Това е държавна помощ и се прилага, докато има възможност. Свършат ли парите – не можеш да направиш застраховка. Предишни годни бюджетът се изчерпва, преди да могат да кандидатстват всички земеделски производители“, припомни той.

Ще имат ли желание земеделските стопани да застраховат доброволно продукцията си?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“  може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още