IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът потвърди санкция от КЗП за магазините "Т – Маркет"

Търговецът е провел некоректно промоция, предлагаща домакински съдове на преференциални цени

15:00 | 25.05.14 г.
Съдът потвърди санкция от КЗП за магазините "Т – Маркет"

Върховният административен съд е потвърдил решението на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за извършване на нелоялна търговска практика от страна на „Максима България”, която управлява магазините „Т-Маркет”.

От КЗП припомнят, че фирмата е обжалвала решението, но съдът отхвърля тази жалба като неоснователна.
Регулаторът наложи санкция от 15 хил. лева заради нелоялна практика, която магазините извършват при организирането на промоция, предлагаща домакински съдове за готвене. Търговецът не е информирал своите потребители, че не се ангажира с поддръжката на наличности през целия срок на промоцията, траещ 4 месеца.

Тази информация обаче е съществена и липсата й е в ущърб на потребителите, постанови КЗП. Според условията на промоцията клиентите на веригата събират точки, предоставяни при пазаруване над определена сума. Бонус точките се лепят в специален „паспорт”. При събирането на определен брой точки потребителите имат право да закупят домакински уреди на преференциални цени.

„Така потребителите биват стимулирани да правят покупки, за да трупат точки, без да е сигурно, че ще могат да закупят избраната от тях стока от промоцията, тъй като не са предупредени, че количествата са ограничени”, се казва в съобщението на контролния орган. .

Комисията е била сезирана от потребител на „Т-Маркет”, който е събрал необходимото количество точки, но не е могъл да се възползва от промоцията, тъй като желаните от него съдове са били изчерпани. Проверката е показала, че последният продукт в промоция е продаден един месец преди нейното изтичане.

От КЗП посочват още, че окончателно влезлите в сила решения на КЗП за нелоялни практики след произнасяне на ВАС от началото на годината са десет, а още 21 са потвърдени на първа инстанция, като предстои окончателното им влизане в сила.

Нелоялните практики са прилагани от телекоми, хранителни вериги и магазини за стоки за бита, туристически фирми и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още