IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светозар Илиев: Трябва нова държавна политика за стимулиране на иновациите

БАИТ ще продължи с инициативите за по-добра връзка между училището и бизнеса, съобщи новият председател на асоциацията

15:26 | 22.07.21 г. 2
Светозар Илиев: Трябва нова държавна политика за стимулиране на иновациите

Той напомни, че България попада в топ 50 най-добре развити иновативни места.

„Тази позиция на България е изключително добра новина, но друга статистика посочва, че в Европейския съюз България е на едно от последните места по индикатора разходи на държавата за развитие на иновативните технологии“, каза Илиев. Той е на мнение, че държавата може да насърчава иновациите под формата на нискорискови кредити, признаване на разходите за иновации за данъчни цели и всякакви други стимули.

Друга тема, която Светозар Илиев повдигна, е Националният план за възстановяване и устойчивост, в който се посочва, че България ще работи усилено към дигитализация.

Експертът обърна внимание на факта, че спрямо индикатора дигитализация България отново е на едно от последните места в Европейския съюз. “Приблизително 24% от всички домакинства в България нямат достъп до интернет или нямат възможност да имат този достъп до интернет, което показва, че действащите политики не са ефективни“, каза Светозар Илиев.

Председателят на БАИТ разказа за провелия се за втори път конкурс за дигитални иноватори, които е с основна тема образование.

“Важно е да се спомене, че от отличените 12 преподаватели, само двама от участвалите в конкурса учители бяха от София, сподели той. – Единият от тези учители преподава в неделно училище в Испания, а другият е помощник-учител по физика. Присъствието на този помощник-учител означава, че другата образователна инициатива на БАИТ, “Бизнесът преподава” върви успешно.“

Експертът посочи, че идеята на тази инициатива е да вкара в класните стаи хора, които имат практически опит от бизнеса и да го предадат на учениците. „В същото време самите преподаватели могат да посетят компании, които имат дейност, свързана с предмета, който те преподават. По този начин те ще могат да осъвременят начина, по който предават информацията на учениците, както и да включат практически занятия“, подчерта Илиев.

Инициативата на БАИТ “Бизнесът преподава” е особено важна, защото Националната стратегия за младежта 2021-2030 се посочва, че един от основните проблеми на образованието е, че в програмата липсват заложени практически упражнения, които да помогнат на учениците да придобият умения за да ги направят по-конкурентоспособни.

Друга точка, която е посочена в стратегията, е липсата на връзка между пазара на труда и образованието. „Чрез инициативата на БАИТ връзката между бизнеса и учениците започва да се заздравява, а ако държавата вкара още допълнителни средства в тази посока, развитие в тази насока със сигурност ще има“, прогнозира Илиев.

Той отбеляза, че БАИТ няма да приема радикална промяна в начина си на работа, след като асоциацията има ново ръководство. Той е категоричен, че организацията ще продължи водената политика да дава и стимулира иновативни идеи.

Светозар Илиев заяви, че управителния съвет на БАИТ винаги е имало приемственост между различните ръководства, което помага за следването на зададената политика, и като показател за тази приемственост бившият председател на управителния съвет Огнян Траянов сега става заместник-председател на организацията.

Доколко практиката е застъпена в обучението на учениците в новите програми на БАИТ?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Какви ***, алчни само за държавните пари :)Да посочим една българска иновация от ИТ сектора в топ 1000 в световен мащаб? Ми няма. И в топ 10 000 няма. И в 100 000. БАИТ и преди - и сега си остана една структурка, потупваща се сама по гърба и квичаща дайте ни пари... от хазната, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Акселераторния Проект "Зелен Трилионен Фонд" - green-trillion.alle.bg предлага неограничено грантово финансиране на всякакви зелени и иновационни проекти, независимо от размера им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още