IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светослав Терзиев: Референдумът в Македония показва политическа зрялост

Според журналиста в момента виждаме положително развитие на процесите на Балканите

10:24 | 28.09.18 г.
Светослав Терзиев: Референдумът в Македония показва политическа зрялост

Референдумът за името на Република Македония е резултат от положително развитие на процесите на Балканите. Той стана възможен заради компромиса на две непримирими позиции, каквито бяха гръцката и македонската. Достигането до компромис е доказателство за политическата зрялост и на двете държави. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Светослав Терзиев, журналист от в. Сега. 

Според Терзиев Македония има шанс да докаже желанието си за продължаване на започналите вече процеси.

„Референдумът зависи от това доколко министър-председателят на страната Зоран Заев ще бъде убедителен, доколко той ще представи категорично въпроса пред своите съграждани и доколко ще успее да привлече международна подкрепа“, каза журналистът в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Според Терзиев има сериозна възможност за провеждането на референдум за името на Македония и в Гърция.

„Дотук ролята на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас беше да помогне на страната да се справи с кризата, в която беше изпаднала. Към момента резултатите, които отчита Ципрас, са добри. Зависи каква част от обществото все пак би го последвала при евентуален референдум“.

Гостът посочи, че членството на Македония в НАТО и Европейския съюз е желано от дълго време, а основна пречка пред него е бил именно конфликтът ѝ с Гърция.

Според него интересите на Русия от присъединяването на възможно по-малко държави към нейния естествен противник НАТО са ясни, но все пак решаващата дума далеч не е нейна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още