IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община ще санкционира забавеното снегопочистване

През следващата година транспортът ще е един от ключовите проекти на общината

09:46 | 18.12.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев,&nbsp; Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Investor Media Group

Столична община ще санкционира забавеното снегопочистване. Реално се заплаща извършена работа и ако не са изпълнени задължения, ние няма да платим, каза заместник-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт Дончо Барбалов по БНТ.

Имаше известно забавяне в организацията на снегопочистващите фирми в неделя в София, призна той.

Ако има закъснения, са предвидени санкции, което се надявам да им даде стимул да реагират следващия път по-бързо на нормалното за декември атмосферно явление снеговалеж, отбеляза той.

Столицата е почистена доста добре вчера, бе категоричен зам.-кметът на София. Днес има нов, но не много сериозен снеговалеж. Надявам се всичко да бъде наред, добави той. 

През следващата година транспортът ще е един от ключовите проекти на общината, заедно с чистота, екология и образование. През септември се очаква да влезе в експлоатация и третият лъч на метрото, предстои ремонт на основни булеварди, които ще обхванат основно вътрешния кръг на столицата.

Поради значителната ремонтна дейност, трябва да се погрижим да има по-устойчива организация на движението, коментира Барбалов.

Той каза, че ремонтът на "Графа" напредва.

Столичната община предвижда изграждане на нови 15 велоалеи, обновяване на автобусния парк, доставката на нови трамваи и електробуси.

Относно т.нар. данък "стар автомобил" Барбалов посочи, че всеки би могъл да провери в интернет какъв би бил данъкът му върху автомобила. Всеки автомобил ще има различен данък в зависимост от годините на превозното средство.

Около 90% от автобусите на градския транспорт трябва да са нови през 2019 г., допълва в интервю за БТА Дончо Барбалов. Предвиждаме да работим по осигуряването на довеждащ транспорт до метрото, защото би било много по-удобно при пускането на новата метролиния да можем да предложим на хората лесен достъп до новите метростанции, допълни заместник-кметът.

Дончо Барбалов добави, че при обновяване на градския транспорт се търсят начини и за отговаряне на нуждите на хората за повишаване на честотата по някои линии.

Разчетите от увеличението на билета на градския транспорт от 1 лв. на 1,60 лв. показват, че приходите на общината са се увеличили с около 10-15 млн. годишно. Но това, което беше целта на промяната, която се постигна, е увеличаване на броя на закупуването на абонаментните карти. Особено след намаляването на цената на абонаментната годишна карта на 365 лв. има много голям брой закупени абонаментни карти, посочи Барбалов.

Данните сочат, че за 6 месеца средно около 15 000 човека са се възползвали от нощния градски транспорт по различните линии. Предстои услугата са се популяризира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още