IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община сезира Прокуратурата за авариите в "Топлофикация - София"

Три проверки целят да установят дали причината е небрежност на служителите или "външна намеса"

15:14 | 09.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Столична община</em></p>

Снимка: Столична община

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е сезирала Прокуратурата за аварията в "Топлофикация - София", съобщи БНР. Отняколко дни големи райони на столицата са без парно и топла вода заради авария. Официално няма обяснение каква е причината, а от дружеството са обяснили по време на заседанието на Столичния общински съвет по-рано днес, че има "безпрецедентна поредица от аварии".

Един от директорите на компанията - Боян Паунов, обясни пред журналисти след края на заседанието, че се търсят начини за обезщетение на клиентите, останали без топлоподаване.

От Столичния общински съвет ще обсъдят този казус, обясни председателят на местния парламент Елен Герджиков. Той поясни, че ще настояват още със сметката за февруари дружеството да предостави информация за проблема и компенсация на своите абонати.

Три проверки текат по случая, стана ясно от думите на Герджиков. Едната е специална проверка, наложена от ръководството на "Топлофикация", другата е на експертна група специалисти от Техническия университет, наложена от кмета и Общинския съвет, а третата е проверката на прокуратурата. Те трябва да установят има ли престъпна небрежност от страна на служители на "Топлофикация - София" или има "външна намеса - умишлен саботаж или вандалска проява", каза още Герджиков.

От "Топлофикация - София" коментираха преди ден, че причината за авариите в мрежата е хидравличен удар, причинен от срив в електроразпределителната мрежа. От ЧЕЗ България, които управляват мрежата в региона, обаче са категорични, че няма данни за проблеми в електроразпределителната мрежа на града.

Двете компании днес трябва да обсъдят ситуацията с проблемите в топлоподаването на столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още