IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община няма средства в КТБ, три общински дружества имат

"Топлофикация София", "Пазари юг" и "Софийски имоти" нямат текущи финансови затруднения, обясни зам.-кметът на общината Дончо Барбалов

12:20 | 24.07.14 г.
Столичната община няма средства в КТБ, три общински дружества имат

Столичната община няма финансови проблеми заради ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ), защото средствата й са в Общинска банка, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-кметът с ресор „Финанси“ Дончо Барбалов.

Три общински дружества обаче имат средства в КТБ, допълни той. Най-много са тези на „Топлофикация София“ - „над 90, почти 95 млн. лв., това е голяма сума, дори за такова дружество“, коментира Барбалов. Другите две са „Пазари юг“ и „Софийски имоти“, но при тях размерите са значително по-малки, отбеляза той.

По думите му трите дружества нямат текущи финансови затруднения. Под въпрос е обаче доколко „Топлофикация София“ ще може да изпълнява инвестиционната си програма, допълни зам.-кметът. Той припомни, че дружеството трябва също да се разплаща за доставката на природен газ, където се дължат значителни суми.

Барбалов потвърди, че има внесен доклад от Столичния общински съвет за смяна на изпълнителния директор на топлофикационното дружество Стоян Цветанов и вече има номиниран нов директор, който по думите му „идва от банковата сфера“. 

Относно спирането на плащанията по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“, той посочи, че те поставят сериозно предизвикателство пред бюджетите на редица общини и в този смисъл и на столичния.

Той припомни, че от Сдружението на общините са изпратили писмо до Европейската комисия, в което призовават комисията „да разгледа ситуацията в страната и да помогне“.

Общинският съвет е направил анализ на проектите по оперативните програми със спрени средства. Като най-рисков проект Барбалов посочи канализацията на Банкя, където до края на годината трябват около 50 млн. лв., които общината няма откъде да осигури.

Относно изграждането на завода за боклук той поясни, че няма риск на този етап, защото е получено авансово плащане от Европейската инвестиционна банка точно преди да бъдат спрени плащанията по програмите, така че „до късната есен можем да работим по него без проблеми“. Дотогава зам.-кметът изрази надежда „нещата да тръгнат нормално“.

Целия разговор може да видите във видеото на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още