IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община е готова с мерките срещу замърсяването на въздуха

Кметът на София Йорданка Фандъкова забрани престоят на автобусите до Храм "Св. Александър Невски" за повече от 15 минути

18:34 | 12.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Двойно увеличение на таксата за паркиране в "синя" зона в столицата, по-евтин градски транспорт и като крайна стъпка - забрана за влизане на автомобили в централната част на София. Това са част от мерките, които Столичната община предлага да бъдат въведени в дните, когато се очаква значително превишение на замърсяването на въздуха, предаде БТА.

“Идеите ще бъдат представени на Столичния общински съвет, който ще има последната дума за въвеждането им”, заяви зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Мерки заради замърсяването на въздуха

Друга идея е да се въведе и зелен билет за градския транспорт, който да бъде на цена от 1 лев за целия ден. Ако и това не даде резултат, от Столичната община твърдят, че целенасочено ще сигнализират КАТ да засилят проверките върху моторните превозни средства по отношение на тяхната техническа изправност.

Ако все пак повишаването на емисиите на фини прахови частици продължи, общината предлага да се въведе гъвкаво работно време за администрациите в центъра на града.

“Около 60% е приносът на транспорта към замърсяването с фини прахови частици на територията на Столичната община, а 40% е приносът на битовото отопление. Тези около 40% в зимния период водят до големите превишения, които се отчитат и в сайта на Столичната община в реално време", посочи Йоана Христова при представянето на Механизма с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на моторни превозни средства на територията на Столичната община.

Тя обясни, че механизмът е свързан със Системата за ранно предизвестяване за замърсяване на въздуха с фини прахови частици в Столичната община, разработена от екип на БАН.

Екологичен транспорт

Целта на системата е на базата на четири автоматични станции на територията на общината да се дават прогнози за 48 часа напред, за да се информират гражданите, но и да се вземат необходимите мерки.

При замърсяване ще бъде променена организацията за движение в центъра, а всички автобуси в Зона Център и Зона 1, задължително ще трябва да отговарят на стандарта "Евро 6", тоест най-високият по отношение на емисиите от автобуси, стана ясно още от думите Христова.

Тя отбеляза, че общината си е поставила амбициозната цел до 2019 г. да има пълна подмяна на автотранспорта, като едно от предложенията е с еднократен акт да бъде оптимизиран трафикът от сметоизвозване в Зона Център през зимните месеци.

Йоана Христова каза още, че е установено, че строителните машини и товарните автомобили, които навлизат в Зони 1 и център, допринасят най-много за емитирането на вредни вещества и фини прахови частици. Затова ще се предложи да се вдигне таксата на строителните машини, които са с маса над 4 тона - на 120 лева на месец, а на тези - над 30 тона - на 150 лева на месец. Това е свързано с промяна на наредба на Столичната община и ако мярката бъде издадена от Столичния общински съвет, ще важи за бъдещите искания за разрешения за навлизане и престой.

Нови буферни паркинги

“Необходимо е да се направи и проучване за изграждането на второ депо за земни маси на територията на общината, което да е в западната част на София. Трябва да бъдат изградени и нови буферни паркинги, в които столичани да могат да оставят автомобилите си", обясни заместник-кметът.

Паркирането на автобуси пред храм-паметника "Свети Александър Невски" се забранява със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщи Dnes.bg.

Според сигналите на столичани от района, мястото се е превърнало в незаконна автогара, откъдето тръгват туристически и пътнически автобуси. Често там могат да се видят и паркирани за часове превозни средства.

Според заповедта се разрешава паркиране на четири места за не повече от 15 минути на автобуси, извършващи случаен превоз. Местата са определени - в северната част на улица "Оборище" в участъка между пл. "Св. Александър Невски" и бул. "Васил Левски".

Със специална схема е позволено паркиране на автобуси за случаен превоз с цел екскурзии или туристическа обиколка на София за най-много два часа в района на южното локално платно на бул. "Княгиня Мария Луиза" срещу Централна жп гара.

До четири часа престой е разрешен на паркинга между ул. "Княз Борис І", ул. "Братя Миладинови", южния локал на бул. "Княгиня Мария Луиза" и ул. "Струга".

За целта Центърът за градска мобилност трябва да постави маркировка и допълнителни указателни табели на два  езика - английски и български, става ясно още от заповедта, разпространена от кабинета на общинския съветник Симеон Славчев, който подел инициатива за забраната преди четири месеца.

Изпълнението на заповедта ще се следи от Общинската полиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още