IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община си върна контрола над Общинска банка след намесата на БНБ

Общото събрание на банката гласува бъдещите му решения да се вземат с мнозинство от 2/3 и освободи от Надзорния съвет Никифор Вангелов и Димитър Колев

16:17 | 11.11.11 г.
Столична община си върна контрола над Общинска банка след намесата на БНБ

На провелото се днес Общо събрание на акционерите на Общинска банка АД акционерите са гласували за промяна в състава на Надзорния съвет и за промяна в устава, съобщи за Investor.bg Жельо Бойчев, който е един от представителите на Столична община на събранието.

С промяната в устава на банката се приема, че решенията на Общото събрание на банката ще се вземат с мнозинство от 2/3, а не както досега с 3/4. „Това означава, че Столична община, с нейните 64% от капитала и с тези на общинските дружества, има пълен контрол над банката“, каза Бойчев.

Направени са и промени в Надзорния съвет на финансовата институция, като от него са освободени Никифор Вангелов и Димитър Колев, а на тяхно място се назначават Петя Димитрова и Стефан Ненов.

За да влязат в сила решенията от днешното Общо събрание, те трябва да бъдат вписани от Агенцията по вписванията, допълни Бойчев.

Вчера БНБ лиши пет акционера на Общинска банка от право на глас в Общото събрание на акционерите за шест месеца. Тези пет акционера притежават повече от 25% от капитала на банката. 

През лятото на 2006 г. фирмите на бизнесмена Христо Ковачки купиха близо 26% от капитала на Общинска банка от частни акционери.

Бойчев съобщи, че още вчера заповедтта на БНБ е била оспорена. Според него това решение е можело да се вземе по-рано, а не да се чака толкова години.

На 13 декември се чака откритото заседание на Върховния касационен съд, на което съдът трябва окончателно да реши дали общината ще получи обратно 2,32% от акциите в Общинска банка. С тези книжа, които са собственост на общинското дружество "Водоснабдяване и канализация", кметството ще може да си върне контрола над финансовата институция и без промени в устава й.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още