IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община с по-висока събираемост на данъците тази година

В бюджета на общината за догодина се залагат с 30 на сто повече средства за безопасност на столичани

12:19 | 21.11.14 г.
Столична община с по-висока събираемост на данъците тази година

По-голяма събираемост на приходите на Столична община през тази година в сравнение с 2013 година отчете Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите в Столична община. Пред телевизия Bulgaria On Air той каза, че към края на септември общината е събрала 382 милиона лева от данъци и неданъчни приходи, което е с 27 милиона лева повече от предходната, при условие че размерът на данъците не е бил променян.

За догодина също не се предвижда промяна в размера на данъците, заяви Барбалов.

По отношение на проектобюджета на столицата за догодина той каза, че от предвидения общ бюджет в размер на над 1,46 млрд. лева 700 милиона лева са планирани за инвестиции.

Барбалов посочи, че за други дейности като охрана и безопасност на гражданите, например, е предвидено значително увеличение на средствата - с 31 процента. Предвидени са и допълнително 3 милиона лева за видеонаблюдение около училища и детски градини и 1,5 милиона лева за инвестиции в градска среда. 34 милиона лева ще отидат за издръжка на детските заведения в града. През 2015 година ще започне строителството на осем нови и ще приключи изграждането на пет детски градини, каза заместник-кметът.

Други по-големи обекти, които изискват сериозен финансов ресурс догодина, са строителството на завода за биологично третиране на отпадъци, което е предвидено да приключи през 2015 година, както и откриването на нови станции на метрото през пролетта – до летището и до Бизнес парка, уточни той.

Предвиден е и значителен финансов ресурс за рехабилитация на пътната мрежа в града – заложени са общо 146 милиона лева за пътища догодина.

Заместник-кметът обясни, че Столична община има готовност да кандидатства за средства по оперативните програми в момента, в който те бъдат одобрени. Той потвърди готовността на общината да внесе апликационната форма за третия лъч на метрото по ОП „Транспорт“ веднага след като тя бъде одобрена.

Средствата на общината, предвидени по оперативни програми, са в размер на 390 милиона лева, като по-голямата част от тях са по сключени договори, каза още Барбалов. Той призна за известен спад в сравнение с миналата година, но го обясни с блокираните европрограми.

Още видео материали можете да видите в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още