IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статистиката не обхваща всички неактивни младежи, констатира Адриан Николов

Проучванията на работната сила не успяват да достигнат до някои малцинствени групи, коментира икономистът от Института за пазарна икономика

17:32 | 14.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Открихме, че официалната оценка, че в България има близо 300 хиляди неактивни младежи на възраст между 15 и 34 години, е леко подценена. В нашия анализ успяхме да открием още 50 хиляди неактивни младежи. Това каза Адриан Николов, икономист от Института за пазарна икономика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Установихме, че проучванията на работната сила не успяват да достигнат до някои малцинствени групи, коментира той. – В Северозападна България традиционно е слабо представянето на пазара на труда и там проблемът е много голям. В морските градове също има подобни проблеми. Там има сериозна сезонна заетост. Голяма част от младите хора там работят от три до пет месеца през силния туристически сезон, но през зимата се връщат обратно в групата на неактивните."

Адриан Николов е на мнение, че неуспешното достигане до малцинствата е много голям проблем.

"Борбата с расизма на ниво общество и работно място е важна част от процеса за достигане до малцинствените групи", обясни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
...и как така "неактивните" т.е. неработещи хора до 34 години са над 5% от населението, а общата безработица е 5.2%? От останалите хора до пенсионна възраст само 14 000 ли не работят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Докога ще говорите за "малцинстваТА", когато имате предвид РОМОВЕТЕ? Ако бях арменец например, силно щях да се замисля дали да не ви съдя. и какъв расизъм може да има на работното място, при положение, че тия не работят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още