IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартът на електронните рецепти се отлага за 1 юли

Лекари и аптеки ще имат още два месеца да подготвят софтуера си

19:16 | 16.04.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въвеждането на електронните рецепти се отлага с два месеца. Вместо от 1 май те ще трябва да влязат в оборот от 1 юли. Това става ясно от промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, които предлага здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Електронните рецепти бяха стартирани от началото на годината с идеята да функционират напълно от началото на май. Заради липсата на софтуерна готовност сред аптеките към националната здравна информационна система обаче ще има ново забавяне.

Е-рецепти досега издаваха само в някои по-големи аптеки в страната. Затова здравното министерство удължи срока, в който може да действат и хартиените рецепти до края на април. Към момента отново няма готовност за издаване на електронни рецепти и новият срок за въвеждането им е 1 юли. 

Новото удължаване на срока трябва да даде възможност на лекарите, които към момента не са надградили медицинския си софтуер, да се приспособят напълно към новия ред, посочва се в мотивите на министъра.

Срокът за обществено обсъждане на промените е 30 април.

Министерството на здравеопазването пусна и инструкции за преминаването към е-рецептите за фармацевтите.

Електронна рецепта дава възможност за предписване и отпускане на всички разрешени за употреба лекарствени продукти в страната – с и без рецепта. Те се изписват както на електронна бланка МЗ-НЗОК №5 и 5А, така и на електронна бяла рецепта за свободна продажба.

Хранителните добавки не влизат в обсега на електронната рецепта и не се предписват чрез нея. За тях остава да важи обикновена бяла хартиена рецепта.

Медицинските изделия и диетични храни, които НЗОК плаща в условията на извънболничната помощ, също ще се изписват на хартиена бланка НЗОК №5 и 5А, както и всички продукти регистрирани като изделия, които се продават свободно в аптеките (има такива капки за нос, табл. за смучене и др.), защото за тях към момента няма интегриран регистър.

Когато лекарят няма интернет свързаност по някаква причина, е предвиден режим на работа в офлайн среда. Тогава той принтира рецептите, както прави сега и ги дава на пациента. Лекарският софтуер помни, че има не изпратени рецепти и автоматично ги изпраща към НЗИС, когато се възстанови интернет връзката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още