IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Стартъп визата" - бърза писта за предприемачите извън ЕС

В BESCO имаме членове от държави извън ЕС, като техните инвестиции и екип са в България, но тях самите ги няма, коментира председателят на организацията

09:44 | 03.03.21 г.
"Стартъп визата" -  бърза писта за предприемачите извън ЕС

"Стартъп визата", която бе одобрена със закон и чиято наредба предстои да бъде гласувана, представлява бърза писта за предприемачите извън ЕС, като чрез този механизъм те ще могат да дойдат в България и при това бързо. Това коментира Добромир Иванов, председател на Българска стартъп асоциация (BESCO), в ефира на предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков

"В BESCO имаме членове от държави извън ЕС, като техните инвестиции и екип са в България, но тях самите ги няма. Тези хора по две-три години се борят с институциите и администрацията, за да стигнат до страната ни. До този момент не съществуваше регламент, въз основа на който това да се случи", коментира гостът.

"В едно споделено работно място, когато има хора от различни националности, това е много по-полезно за самите българи, които работят там, отколкото ако са само български компании", смята Иванов.

От разговора стана ясно, че от BESCO настояват да присъстват няколко ключови елемента в наредбата за "стартъп визата".

"Първо, това трябва да преставлява изцяло дигитализирана процедура - процедурата по предоставянето сини карти за висококвалифицирани кадри се проточва месеци, докато в Нидерландия тя отнема 48 часа. И второ - много повече от полза за всички би било, ако предоставянето на подобна виза бъде обвързано с мнението на българската стартъп общност, която да се произнесе дали дадената фирма притежава реален потенциал за растеж, отколкото да бъде обвързано с минимален праг на инвестиции или размер на капитала", коментира гостът.

По думите на Добромир Иванов за много трети страни България представлява врата към Европейския съюз и пазар, като чрез преминаването на дадения предприемач през процес по предоставяне на виза на него му се възлага ангажимента да има българска компания, което само по себе си е гаранция, че ще остане по-дълго време. 

"За съжаление обаче пред нас има и множество предизвикателства, сред които най-вече достъпът до капитал и работна ръка. България има много добри кадри, но те са малко на брой и съответно фирмите се избиват за тях. Освен стартъп визата ние трябва да подобрим и сините карти - да не се приемат по 100 висококвалифицирани кадри на година, а десетки или стотици хиляди, както направи Полша с Украйна след политическите сътресения там", каза Иванов.

"Същото нещо трябва да направи и България с Беларус, възползвайки се от сегашната криза в страната и привличайки квалифицираните кадри", посочи председателят на BESCO.

Гостът допълни, че достъпът до капитал трябва да бъде разширен и да не бъде само чрез Фонда на фондовете, като се позволи на пенсионните дружества да инвестират в алтернативни инвестиционни фондове или такива за рисков капитал. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още