IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира изграждането на обходния път на Габрово

Втората фаза на проекта включва и строителството на тунел под връх Шипка с дължина от 3,22 км

15:27 | 16.05.13 г.
<p>
	<em>На първата копка присъства и президентът Росен Плевнелиев</em> Снимка: <em>БТА</em></p>

На първата копка присъства и президентът Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Стартира изграждането на обходния път на Габрово. На официална церемония днес бе направена първата копка на обекта в присъствието на президента Росен Плевнелиев, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Той ще се изпълнява в две фази. Първата - чието начало бе дадено днес, включва строителството на участък от малко над 23 км, етапна връзка на обхода със съществуващия път І-5 с дължина 3 км и изработването на разширен идеен проект за тунел под Шипка.

Във втората фаза ще се извърши строителството на тунел под връх Шипка с дължина 3,22 км. Изпълнението му е предвидено за следващия програмен период - между 2014 и 2020 г., когато от еврофондовете ще бъдат осигурени около 150 млн. евро за него. Общата дължина на участъка е 10,549 км. От АПИ уточниха пред Investor.bg, че разликата в километрите (от 3,22 до 10,549) ще бъде заета от пътища, които ще водят към тунел.

Изпълнител на обходния път на Габрово е консорциум ПСВТ, в който участват: "Хидрострой" АД, "Пътни строежи – Велико Търново" АД и "Пътинженерингстрой – Т" ЕАД. Договорът за строителство е за 92,94 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 540 календарни дни.

От АПИ уточняват, че обходният път на Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България.

С изграждането на тунел под Шипка ще се осигури най-доброто трасе, пресичащо Стара планина. Ще се улеснят транспортните връзки между областите в Централна Северна България – Ловеч, Русе, Плевен, Велико Търново, Габрово, и тези от Централна Южна България – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян, съобщи агенция "Пътна инфраструктура".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още