IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стамен Янев: В България скоро може да се произвеждат електромобили

Автомобилостроенето може да "издърпа" напред Северозападна България, твърди изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции

11:23 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Една от индустриалните зони на България скоро очаква немско-китайска инвестиция в областта на електромобилостроенето за производство на компоненти за този тип коли с тенденция скоро да започне и цялостното им производство у нас. Това съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев.

По думите му до края на годината се очакват общо няколко големи ключови инвестиции в автомобилостроенето. 

Според прогнози на Стамен Янев очакванията за тази година са преките чуждестранни инвестиции в България да надхвърлят 1 млрд. евро.

„Тази година започнахме с летящ старт. Има десет сертифицирани проекта на стойност близо 600 млн. лева с потенциал да разкрият около 900 нови работни места“, отбеляза изпълнителният директор на БАИ. По думите му секторите, в които са тези инвестиции, са най-динамично развиващите се през последните години - информационни технологии, производство, автомобилостроене и здравеопазване.

Според него автомобилостроенето може да "издърпа" напред Северозападна България тази година. Съживяването на региона може да се очаква и заради нова стратегия, която се прилага от компании, които вече са установени в България, според която голяма част от високотехнологичните процеси остават в някои от големите градове, а по-нискотехнологичните се релокират към Северозападна България, обясни Стамен Янев. 

Той съобщи, че с министъра на икономиката Емил Караниколов се обсъждат законодателни промени за допълнително стимулиране на възможността за квалификация и преквалификация на наетите от инвеститорите нови работници - например до 50 на сто от сегашните 25% както и стимулиране на научно-развойна дейност в различните видове промишлени предприятия, както и на иновациите.

Запитан за сделката за ЧЕЗ, изпълнителният директор на БАИ отговори, че не може да коментира самата сделка.

„Има аргументи и в двете посоки, свързани с това да се намеси или не държавата. За нас като хора, които сме свързани с осъществяването на инвестиционни проекти, виждаме, че един от основните въпроси, свързан с осъществяването на дадена инвестиция, е достъпността до електричество. Този проблем е съществувал и преди, и сега и за мен същественото е да се намери решение на този въпрос, независимо от това дали държавата ще участва в сделката, или не", обясни Янев. Той отбеляза, че от публично достъпната информация не е видял този въпрос да бъде дискутиран.

Попитан дали няма да има негативи за държавата, ако се включи в сделката, директорът на БАИ заяви, че при създалата се обстановка е важно да се намери решение, с което да бъдат успокоени и инвеститорите, които също са и потребители в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още