IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Стойчев: Основният приоритет за България трябва да бъде еврозоната

Предстоящото европредседателство на Германия ще се фокусира върху икономическото възстановяване в региона, смята политологът

12:30 | 21.06.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Фактът, че България не е член на Шенгенското пространство не е толкова голяма беда. Усилията на страната трябва да са насочени към присъединяване в еврозоната - това е първостепенният приоритет. Това каза политологът Стойчо Стойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Стойчев коментира увеличения американски интерес към Балканите на фона на предстоящите президентски избори в САЩ. Според него настоящата ситуация не се дължи пряко на администрацията на Доналд Тръмп, а по-скоро на влошаването в отношенията между Вашингтон и Анкара.  

“САЩ търсят алтернатива на прекомерното си обвързване и зависимостта си от партньорството на Турция в Източна Европа”, изтъква Стойчев.

По повод предстоящото европредседателство на Германия политологът посочи, че очаква приоритизиране на икономическото възстановяване в региона.

“Този период ще покаже дали Европа в този формат е икономически състоятелна на фона на глобалния свят”, коментира още Стойчев.

Той отбеляза, че воденето на дебата, свързан с харченето на пари в Европа, е положителен. По негови думи е добре да надделеят гласовете, които са за харчене срещу някакво развитие.

“Не трябва да се харчи с цел потребление, което да изтича в посока на други икономики”, подчерта още Стойчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 6
Веск
преди 3 години
Историята на отношенията на Турция със САЩ са интересна тема. Турците през 1945та направо са я окъсали. Сталин си иска излаз на Средиземно море и е готов да си го вземе през Турция. Когато в САЩ починал турския посланик Чърчил подучил Труман как се правят големите игри. Натоварили тялото с официална церемония на кораба Мисури, който тогава е най-големия боен кораб на САЩ, или поне от най-големите, на него е капитулирала Япония. Докарали с него тялото до Турция. Точно с Мисури. За да се сети Сталин каквото трябва. Сетил се. Та след 1990та днешна модерна Турция пак е американска работа - инвестиции. Станали били велики турците и предали САЩ. То ние не сме ли същите предатели. Не го виждам аз Ердоган да е големия държавник като Ататюрк. Ама ще поживеем, ще видим. Просто Турция ще обедини всички съседи и близки страни срещу себе си. Те освен с нас , с кого се разбират. Израел работи с тях, но открито се страхува от Турската мощ, а знаем кой е Израел - оня дето сам бие целия арабистан едновременно. А бе приличаме си май с турците да предаваме старите еприятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Веск
преди 3 години
Процесите са бавни. Мерките у нас никакви. Не бързай. Властта е некомпетентна икономически и финансово, а и не само. Кризата 2009та си беше започнала поне година по-рано в развития свят. Помощ от ЕС почти няма да видим. А и защо ни е. Нали ние сме държава на над 1300 години. Държави с такава история и традиция трябва да са двигателите, да са те даващите, те да са умните, иницииращите просперитет. Хахахаххахахаха. Каквото стане само еврокелипир им е в устата на гербаджиите. Обидно е. Дайте да ни дадете. Не е ли срам това? Постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Веск
преди 3 години
Преди време Цецо всеки ден ни събуждаше с Шенген, Шенген, Шенген. Същото през деня и на заспиване пак Шенген, Шенген, Шенген. Е няма. Ни Цецо, ни Шенген. Пък сме си добре. Нямам против Еврозоната. От 6 банки двете ги изловиха за собствен капитал. Е, от атаката над КТБ и другата до днес те не можаха да съберат капитала, а Поршета и Ламборджини имат вероятно шефовете. А колко активи имат в чужбина. Продадоха ли ги за да съберат капитал? Неееее. Кадърните шефове дето не могат сега са в ББР и работят за едрия капитал, Пеевски, колекторските фирми, свинаря Гергов и т.н. ББР - банка за малките. Обслужва най-големите. ТА сега българския народ си купихме дял в една частна банка. И за кво ни е тоя дял. Заема все си ни е с пари - лихва искам да кажа. От кога акции в банка не са интересни за капитловия пазар? Само когато вместо пазар играят мутренски интереси. Тогава не се купуват акции на банки. Проблемът ни е, че икономически се развиваме много бавно. Съмнявам се в дадените 3 до3,5 процента от властта, годишно. даже да е вярно целта трябва да е винаги над 5. Ако не знаете как питайте Станишев. Той стигна до 7 процента ръст. Ама ще кажете с огромни инвестиции. Е сега що няма инвестиции при тези чекмеджани Видими резултати. Ми щото са чекмеджани точно. трябва да освободим лева от еврото и да го държим в определени граници - това е упражнението за влизане. Демек да махнем борда. БНБ проспа проблема с капитала в 2 от 6 проверени банки. Отново. След КТБ пак спят хората. НА голяма заплата спят. Или тя е голяма точно за да спят. Откачаме лева и ЕЦБ щяла да помага да го удържим. Офффф, каквато сме мутрафонландия какви ли екшъни ще има. Посля да речем някой ще каже не може 2 лева за евро. Я поне 15 процента корекция, а може и далеч повече да стане. Аз не вярвам на държавата, БНБ и слабия икономически екип Менда-Горанов. Принципно съм за ЕЗ и еврото, но само ако преди това изпразним чекмеджето завинаги, разчистим авгиеви обори и проведем поне няколко десетки операции чисти ръце. Ама не като сега да удряме едри бизнеси, от което тези бизнеси биват загубени за България. 7 завода имат Бобокови в чужбина. Едно доларче и евро няма да влезе от тези заводи у нас повече според мен. Пък май 5 са в България - докога. Ще продадат всичко ун нас предполагам. Не знам дали са невинни. Директен силов удар на държавата срещу успешни компании действащи/листнати на фондовата борса за мене се нарича дивашки син троцкизъм ли е, комунизъм ли е. Нещо такова. Ама дивашки. Просто да им навредим щото не ни се подчиняват или не знам защо. Шенгеня е проблем дето иска подготовка. Спящо БНБ, услужлива прокуратура, слаб екип икономически, и най-вече ужасната цинична просташка безмерна корупция. направо сме готови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
туканка из форума за такива апокалипсиси постоянно се коментира , ту хамеринско се разпада , ту европа , ту в БГ ... все иде пусти апокалисис и все не идва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Sandy
преди 3 години
Каква Еврозона ви тресе вее..? До края на годината в БГ всичко се срива, не само правителство, икономика, а всичко. Процеса вече е започнал, а предпоставките за него бяха налице още преди година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още