IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Георгиев: Шансът V и VI блок на "Козлодуй" да работят поне още 15 г. е 100%

Решението от арбитража за "Белене" ще излезе в средата на 2014 година, прогнозира изпълнителният секретар на Булатом

11:01 | 22.11.13 г. 1
Ст. Георгиев: Шансът V и VI блок на "Козлодуй" да работят поне още 15 г. е 100%

Шансовете за продължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ са много вероятни - удължаване за още 15 години е почти 100% сигурно. Това е минималният възможен период, каза  в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният секретар на Българския атомен форум („Булатом“) Станислав Георгиев.

Максималният срок за удължаване на експлоатацията на двата блока е 30 години, допълни експертът.

Той призна, че има малко забавяне в процеса на взимане на това решение, но то е от порядъка на около месец.

Георгиев изрази надежда да се осъществи плана за изграждане на VII блок, но подчерта, че зависи от много неща.

По повод вчерашното обсъждане в дунавския град на екооценката по предложението за нова мощност в централата между експерти и екозащитници Георгиев заяви, че е била обсъждана възможността да бъде използвано вече готовото оборудване за АЕЦ „Белене“.

„Готовите реактори от Русия за Белене могат да се използват в Козлодуй - това си е наше оборудване и всичко зависи от решението на съда в Париж по делото, заведено от руската страна. То ще излезе вероятно в средата на другата година “, каза Георгиев.

Все пак той посочи, че  е необходима сериозна подготовка по проекта за нов блок в Козлодуй, защото изискванията в днешно време са по-високи, отколкото преди.

„Хората, които имат право да задават въпроси, както и страните са много. Цялата европейска общност може да пита за всичко по проекта“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха... 100% сигурно е динствено, че тези, които трябва да продължат живота на 5 и 6 блок са същите, които ни съдят в Париж! Онзи, който щеше да ги пляска вече не живее тук, а бившият му шеф подробно е разказал какво ще се случи в една от малкото си изяви, която, още млад и глупав, не беше съгласувал с Уорлик:http://***.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk&feature=youtu.be
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още