IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха Турция - ЕС във Варна ще се състои

Европейският съвет осъжда незаконните действия на Турция в Средиземно и Егейско море

09:13 | 23.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В заключенията от първия ден на заседанието на Европейския съвет няма решение за отлагане на срещата на върха Турция - Европейски съюз в понеделник, което означава, че тя ще се състои. Това съобщиха от постоянното представителство на страната ни в ЕС. 

Имаше вероятност срещата да бъде отложена заради възражения на Гърция и Кипър, предизвикани от напрежение между двете страни и Анкара заради задържането на двама гръцки войници от турските власти.

Европейският съвет категорично осъжда незаконните действия на Турция в Средиземно и Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция. 

Съветът призова Турция да прекрати действията си и да зачита суверенното право на Кипър да използва природните си ресурси в съответствие с международното и европейското право. 

Европейският съвет изрази и сериозна загриженост за продължаващото задържане на европейски граждани в Турция, в това число на двама гръцки войници. Съветът призовава за бързо и положително решение по въпроса и диалог със страните - членки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
evtimvz
преди 6 години
Има голяма вероятност тази среща да се превърне във фарс, а Гърция, Кипър и някоя друга страна да предизвикат скандал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още