IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешните центрове на ЕС се свързват на платформа за трансгранична помощ

Правителството одобри проект за създаване на указател с данни за контакт с националните центрове за приемане на спешни повиквания

16:55 | 25.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерският съвет одобри проект на споразумение за участие в указател, който съдържа данни за контакт с националните центрове за приемане на спешни повиквания (PSAP-DIR) между българското Министерство на вътрешните работи, представлявано от дирекция „Национална система 112“, определена за център за приемане на спешни повиквания за нашата страна, и Европейския комуникационен офис, като основа за водене на преговори.

Целта на проекта е да се ползва една услуга, предоставяна от Европейския комуникационен офис (ЕКО), съобщи правителственият пресцентър.

С услугата се изготвят, поддържат в актуално състояние и предоставят за ползване данни от указател за контакт на националните центрове за приемане на спешни повиквания на държавите, които членуват в Европейската конференция на пощенските и телекомуникационни администрации.

Съгласно проекта на споразумение указателят, администриран от ЕКО, съдържа данните за контакт на националните центрове за приемане на спешни повиквания и има за цел да бъде средство за оперативна помощ, което да улесни тези центровете да комуникират помежду си при нужда, напр. при възникнала необходимост от трансгранична помощ за справяне със спешни случаи.

Указателят на практика представлява защитена интернет платформа.

Националните центрове за приемане на спешни повиквания, които са получили достъп, могат да влязат и да въведат своите данни за контакт.

Предвидена е и възможност за изтегляне от интернет на офлайн версия на указателя (.pdf файл), която да се съхранява в центровете за приемане на спешни повиквания и да се използва за справка от операторите и координаторите, които работят в него, когато се налага да установят контакт с друг център за приемане на спешни повиквания.

При актуализация на информацията всички определени точки за контакт във всички центрове за приемане на спешни повиквания се уведомяват незабавно чрез имейл, за да могат да изтеглят актуализираната офлайн версия (.pdf файл).

Ползването на указателя е безплатно за центровете за приемане на спешни повиквания.

От Министерския съвет уточняват, че Европейската конференция на пощенските и телекомуникационни администрации (СЕРТ) е организация в сферата на съобщенията. В нея членуват пощенски и телекомуникационни администрации от 48 европейски държави, вкл. България.

Европейският комуникационен офис е създаден по силата на Конвенцията за създаването на Европейски комуникационен офис и има за задача да бъде секретариат на СЕРТ. Седалището на ЕКО е в Копенхаген, Дания.
ЕКО изисква от желаещите да ползват услугата национални центрове за приемане на спешни повиквания сключването на типово споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още