IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Растежът на българската икономика не създава дисбаланси

Според анализатора на агенцията Карен Вартапетов приемането във валутно-курсовия механизъм на еврозоната би довело до вдигане на рейтинга на страната

16:40 | 16.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската икономика расте в синхрон с останалите държави от Източна и Централа Европа и няма признаци за дисбаланси, коментира пред Ройтерс водещият регионален анализатор от международната рейтингова агенция S&P 
Global Ratings Карен Вартапетов.

Той допълни, че приемането във валутно-курсовия механизъм на еврозоната, което предхожда присъединяването към единната европейска валута, би довело до вдигане на рейтинга.

През юни S&P повиши перспективата на оценката си за България до положителна, посочвайки, че шансовете това да стане и със самия рейтинг догодина са едно към три, ако се запази силният растеж и София вземе мерки да продължи намаляването на лошите кредити в банките.

Агенцията дава оценка BB+ на България, което е една степен под инвестиционното равнище и е по-ниска, отколкото рейтингите на конкурентните агенции Moody's и Fitch. 

Обновяването на рейтинга на страната ни се очаква на 1 декември.

България се движи в съответствие с общата тенденция - на изключително силно циклично възстановяване в региона, каза вчера Вартапетов.

В случая с България този растеж не генерира дисбаланси като например дефицит по текущата сметка или балон на недвижимото имущество. Ето така България е различна, допълни той.

По думите му предизвикателствата пред малката и отворена икономика на страната са дългосрочни, свързани с повишаване на ниските равнища на богатство и подобряване на ефективността на българските институции.

Това, което прави България, наподобява много написаното в учебниците. Не това виждаме в други страни, където фискалната политика в Централна и Източна Европа е много про-циклична, каза Вартапетов, цитирайки Румъния, Унгария и Полша.

Според него ключово за България ще бъде да използва това циклично подобрение най-вече, за да се справи с дългосрочните ограничения.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още